spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeÎn Kazahstan urmează bătălia pe resursele energetice: 90% din exporturile kazahe reprezintă...

În Kazahstan urmează bătălia pe resursele energetice: 90% din exporturile kazahe reprezintă resurse energetice, petrol și gaze naturale – aproape toate depind de capitalul occidental și aparțin capitalului occidental – adică cele mai mari companii energetice americane şi europene

-

Washingtonul se teme că, pe fondul ajutorului acordat Kazahstanului de către ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), activele de petrol și gaze naturale ale țării vor trece, treptat, sub controlul Rusiei, este de părere politologul Andrei Suzdalțev, citat de agenția RIA Novosti. 

Comentariul vine în contextul în care Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat recent că Statele Unite sunt îngrijorate de evenimentele din Kazahstan, dar consideră că țara se poate descurca singură, și fără ajutorul ODKB. Referindu-se la rolul ODKB în rezolvarea situației, Blinken a rostit următoarea frază: ”O lecție din istoria trecutului – când te-ai trezit cu ruși în casă, este greu să-i obligi să plece”. Drept răspuns la cuvintele lui Blinken, MAE Rus a declarat că Secretarul de Stat a glumit, în obișnuita lui manieră mitocănească, și a subliniat că, ”dacă Anthony Blinken este pasionat de lecții de istorie, să țină cont de următoarele: când te-ai trezit cu americani în casă, este greu să rămâi în viață, să nu fii jefuit sau violat”. 

”În realitate, totul este ceva mai profund. Trebuie înțeles că statul Kazahstan și economia lui de export – iar 90% din exporturile kazahe reprezintă resurse energetice, petrol și gaze naturale – aproape toate depind de capitalul occidental și aparțin capitalului occidental – adică cele mai mari companii energetice americane şi europene. În acest caz, când au apărut trupele ODKB, Washingtonul s-a temut că toate aceste uriașe active occidentale – care parțial au hrănit clanurile care luptă pentru putere, că toate acestea vor fi transferate, treptat, sub controlul Rusiei. Iată care este problema. Aceasta este și principala cauză a nemulțumirii reținute pe care a manifestat-o Blinken”, a spus Suzdalțev pentru RIA Novosti.

- Advertisement -

”O cîmpie bătută de vînt, o mare de petrol și un munte de bani”. Așa spunea New York Times acum cîțiva ani despre proiectul exploatării zăcămîntului kazah Tengiz, care a presupus o investiție de peste 45 de miliarde de dolari. 75% din bani i-au virat Chevron și Exxon, proporțional cu acțiunile deținute. 24.000 de locuri de muncă create, ceva mai mult decît cel mai mare angajator din România, Poșta română – 23.000, a scris jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe Facebook.

Îmi închipui o discuție telefonică între boșii Chevron, Exxon și Joe Biden: ”Joey, fă ceva cu rușii să n-avem probleme cu gazul!”. ”Păi da, dar…eu…”. ”Joey, we dont give a damn. Fă ceva urgent sau îl aducem înapoi pe Donald!”. Și tranc telefonul. Atenție, vorbim de o singură investiție occidentală în Kazahstan. Din 1991 pînă azi, s-au băgat acolo peste 300 de miliarde de dolari prin investiții directe, iar sumele au crescut dramatic în ultimii ani. Kazahstan e noul El Dorado. Ce să alegem în criza din țară: ”Follow the money” ori ”Its the economy, stupid”?.., mai afirmă Iacob.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img