Franţa se dotează cu un „paşaport sanitar” susceptibil să contribuie la frînarea circulaţiei virusului şi deci la eradicarea epidemiei. Acest instrument face parte dintr-un proiect de lege destinat să gestioneze ieşirea din criza sanitară, proiect aprobat de Parlamentul francez, transmite RFI.
Parlamentul francez a respins într-o primă fază legea cerînd executivului să grăbească de fapt ridicarea stării de urgenţă în Franţa. Centriştii partidului MoDem, deşi fac parte din alianţa guvernamentală, s-au asociat cu partidele de opoziţie pentru a cere acest lucru, considerînd că restricţiile de circulaţie precum şi suspendarea unor libertăţi durează prea mult.
Pînă la urmă însă acest dispozitiv numit pass sanitaire a fost adoptat. Într-o primă fază el va fi rezervat deplasărilor internaţionale iar apoi va fi impus în interior pe tot teritoriul naţional. Francezii care vor dori în viitor să participe la mari reuniuni sau spectacole în aer liber vor trebui să se doteze cu acest document.
Străinii care vor dori să viziteze Franţa, prima destinaţie turistică mondială, vor trebui şi ei să prezinte, la frontiere acest document atestînd că sunt vaccinaţi. Acest pass sanitar nu înseamnă în nici un caz un fel de garanţie de intrare într-o zonă fără riscuri, dar, după cum afirma un membru al executivului francez, contribuie la diminuarea riscurilor.
Dezbaterea în jurul acestui pass sanitar a fost destul de vehementă. Unii deputaţi, cum ar fi cei comunişti, consideră ca fiind o restricţie de libertate regula prin care cetăţenii sunt acceptaţi în anumite locuri publice numai dacă s-au testat în prealabil şi pot prezenta un test Covid negativ. Răspunsul partidului de guvernămînt a fost următorul: scandalos nu este faptul că li se cere oamenilor acest test, scandalos ar fi să fie lăsaţi să participe la mari reuniuni fără el.
În Franţa, companiile aeriene Air France şi Air Corsica experimentează încă de luna trecută acest paşaport sanitar. La nivel european se preconizează lansarea sistemului la mijlocul lunii iunie, după ce principiul a fost aprobat la sfîrşitul lui aprilie de Parlamentul european.