În Franța Marlboro-10 euro, Gitanes brunes-11

0
619

Incepând din întâi martie, pachetul de țigări Marlboro va costa 10 euro în Franța. Un preț impus de guvernul de la Paris care urmărește reducerea vânzărilor de tutun. Următoarea scumpire e déjà programată pentru luna noiembrie, transmite RFI.

10 euro pachetul este un prag simbolic. Acesta va fi începând de luna viitoare prețul unui pachet de Marlboro, cea mai vândută țigară în Franța. Actualemente, un pachet costă «doar» 9,3 euro.

Măsura, impusă de noile taxe aplicate de guvernul francez, urmărește diminuarea vânzărilor și a tabagismului în Hexagon.

Nu doar grupul Philip Morris – proprietarul mărcii Marlboro și care ocupă 40% din piața franceză de țigări – își mărește prețurile pachetelor. Si Japan Tobacco, principalul său concurent, va mări prețul pachetului de Camel de la 9,1 la 9,8 euro.

De notat că și așa, Marlboro nu este cel mai scump pachet din Hexagon. Celebrele Gitanes brunes ale lui Seita – filiala franceză a grupului britanic Imperial Brands – vor costa 11 euro începând din întâi martie.

In Franța, fabricanții de tutun își fixează singuri prețurile dar statul poate forța scumpirile mărind taxele care reprezintă 80% din prețul unui pachet. Fiecare marcă poate apoi decide să-şi mențină, să-și reducă sau să-și mărească marjele, totul în funcție de concurență și context.