spot_img
11.1 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăExterneÎn fața manifestațiilor de stradă, Parlamentul de la Varșovia a votat legea...

În fața manifestațiilor de stradă, Parlamentul de la Varșovia a votat legea pentru Curtea Supremă

-

Parlamentul polonez a votat vineri o lege pentru accelerarea alegerii unui nou preşedinte al Curţii Supreme care să o înlocuiască pe Malgorzata Gersdorf, care refuză să plece la pensie aşa cum vor să o oblige conservatorii printr-o reformă a justiţiei contestată de opoziţie şi de Bruxelles, relatează AFP.

Legea a fost votată cu 230 de voturi pentru, 24 împotrivă şi patru abţineri, în timp ce manifestanţii protestează în faţa parlamentului de miercuri.

- Advertisement -

Opoziţia liberală a decis să nu participe la votul organizat în baza unei proceduri rapide în camera inferioară a Parlamentului, Dieta, în contextul în care Varşovia are termen până la începutul lui august să dea un răspuns UE privind reformele controversate de la Curtea Supremă.

Potrivit noii legi, alegerea noului preşedinte al Curţii va fi posibilă imediat ce două treimi dintr-un total de 120 de judecători vor fi numiţi, faţă de circa 110 în prezent. Or în prezent circa 40 de posturi sunt vacante din cauza haosului legislativ şi politic din jurul Curţii.

- Advertisement -

Legea trebuie să fie adoptată şi în Senat, controlat de Partidul Lege şi justiţie (PiS) şi de şeful statului conservator Andrzej Duda, o formalitate potrivit analiştilor.

„Avem nevoie de această lege pentru a ieşi din impas”, a declarat joi premierul Mateusz Morawiecki, reamintind că potrivit guvernului său „dna Gersdorf nu mai este prima preşedintă a Curţii Supreme”, conform unei legi adoptate recent care scade vârsta de pensionare la 65 de ani de la 70 anterior şi care afectează 27 de judecători ai Curţii, printre care şi dna Gersdorf.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img