Ucraina vrea să lanseze în aprilie discuţii cu Fondul Monetar Internaţional privind un nou program, pentru a reasigura pieţele, afectate de tensiunile cu Rusia, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale, Kyrylo Shevchenko, într-un interviu acordat Reuters.
Oficialul a exclus impunerea oricăror restricţii administrative asupra monedei naţionale, grivna, spunând că acestea ar fi contraproductive deoarece mai degrabă ar agita pieţele decât ar oferi stabilitate.
De asemenea, Shevchenko a dat asigurări că Banca Centrală va rămâne „agresivă” în lupta contra inflaţiei, ceea ce lasă deschisă posibilitatea majorării ratelor dobânzilor dincolo de planificata creştere la 11% la viitoarea şedinţă de politică monetară din martie.
Activele ucrainene înregistrează scăderi semnificative, iar grivna s-a depreciat cu peste 1% marţi dimineaţă, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse „să menţină pacea” în aceste teritorii, „sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război”, scrie Reuters.
Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanţa protejării economiei de efectele negative ale tensiunilor geopolitice, iar din ianuarie Banca Centrală a vândut peste 1,4 miliarde de dolari din rezervele valutare pentru a menţine stabilă moneda naţională.
„Trebuie să discutăm acum un nou program cu FMI, va fi o platformă foarte bună – reuniunea de primăvară a FMI în aprilie”, a declarat Shevchenko.
Actualul acord de împrumut, în valoare de cinci miliarde de dolari, expiră în iunie, iar Ucraina se aşteaptă să primească restul de 2,2 miliarde de dolari în primul semestru al anului, inclusiv 700 milioane de dolari în martie.
„Va fi un semnal bun pentru pieţe faptul că aşteptăm în curând să înceapă o misiune FMI”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei. Acesta a adăugat că instituţia va continua regimul de curs de schimb flotant.
De la începutul anului, grivna s-a depreciat cu 6% faţă de dolar iar guvernatorul Băncii Centrale crede că deprecierea a fost determinată în principal de factori psihologici, şi nu din motive macroeconomice.