În ciuda efectelor externe negative, guvernul consolidează echilibrul finanţelor publice. Măsurile luate de guvern în acest an au îmbunătăţit marja de manevră a bugetului cu aproximativ 1 000 de miliarde de forinţi (2,51 miliarde de euro). În parte datorită acestor măsuri, bugetul s-a încheiat la sfârşitul lui iulie cu un excedent de 213 miliarde de forinţi (536,25 de milioane de euro) care reprezintă al doilea cel mai bun indicator pentru luna iulie din istorie – a informat Ministerul Finanţelor într-un raport scurt emis joi privind situaţia subsistemului central al finanţelor publice la sfârşitul lunii iulie.
Este de remarcat faptul că plăţile de dobânzi s-au ridicat la 2 217,0 de miliarde de forinţi (5,58 miliarde de euro) la sfârşitul lunii iulie, depăşind cu 700,9 de miliarde de forinţi (1,76 miliarde de euro) cifra aceleiaşi perioade a anului precedent.
Sumele plătite pentru pensii şi asigurări de sănătate sunt, de asemenea, în mod constant peste valorile din anul precedent. În primele şapte luni ale anului, plăţile pentru pensii s-au ridicat la 3 803,7 de miliarde de forinţi (9,57 miliarde de euro), în timp ce cheltuielile pentru asigurări de sănătate s-au ridicat la 1 562,6 de miliarde de forinţi (3,93 miliarde de euro).
În ceea ce priveşte veniturile subsistemului central, a fost subliniat faptul că, chiar şi cu impozitele menţinute la niveluri scăzute, veniturile din taxe şi impozite au fost cu 9,9% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Guvernul este angajat să îmbunătăţească indicatorii de echilibru. Evoluţia pozitivă a proceselor fiscale indică faptul că ţinta de deficit de 4,5% poate fi îndeplinită şi că economia revine pe o traiectorie de creştere sustenabilă pe măsură ce spaţiul fiscal se îmbunătăţeşte – se arată în raport.