România poate exporta carne de oaie şi ovine vii către Iran, circa 800.000 de capete fiind estimate că vor pleca în termen de şase luni către această destinaţie, în urma deschiderii pieţei de export pentru ovine, a anunţat, duminică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că, datorită eforturilor diplomatice şi ale Guvernului României din ultima perioadă, a fost deschisă piaţa de export pentru ovine cu Republica Iran. Astfel, în ianuarie 2019 a fost agreat modelul de certificat de export între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România (ANSVSA) şi Organizaţia Veterinară a Iranului, fiind deblocate exporturile de carne de oaie şi ovine în viu către Iran”, informează MADR într-un comunicat postat pe site.
În acest context, în data de 4 februarie 2019 a intrat în Iran primul transport de 20 tone de carne de oaie din România, acesta fiind doar începutul unui contract cu un potenţial mare de dezvoltare. Exportatorul, o societate comercială din Bacău, va continua colaborarea cu agenţii economici din Iran, purtându-se discuţii despre alte transporturi, terestre sau pe cale aeriană, în perioada următoare estimările arată un export de circa 1.000 tone lunar.
„MADR salută această reuşită, în contextul unei cereri foarte mari existente la nivelul Iranului de carne de ovine şi ovine în viu şi în continuă creştere, într-un domeniu în care ţara noastră dispune de ample posibilităţi.
Discuţiile între oamenii de afaceri români şi companiile din Iran interesate de o astfel de colaborare se află într-un stadiu foarte avansat, iar în termen de şase luni, agenşii economici din Romania vor trimite la export în Iran un efectiv de aproximativ 800.000 ovine, dintre care 200.000 vor fi trimise în ţara de destinaţie de o societate comercială din Bucureşti, iar restul de către o companie din judeţul Timiş”, se precizează în comunicat.