spot_img
2.8 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024
AcasăAnalizeÎn celebrul dosar Șelimbăr, DNA s-a făcut de rahat

În celebrul dosar Șelimbăr, DNA s-a făcut de rahat

-

- Reclama -

Daniel Maricuța, fostul primar al Șelimbărului, alături de Elena Scumpu, secretarul Primăriei, împreună cu un al treilea urmărit penal în dosarul deschis în 2014 au dat în judecată procurorii anticorupție. Ei cer judecătorilor să constate că cercetările penale durează prea mult și ar fi cazul să se încheie toată povestea, scrie Turnul Sfatului din Sibiu.

- Reclama -

Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Sibiu la începutul acestui an, cei care contestă durata prea mare a urmăririi penale fiind Daniel Maricuța, Elena Scumpu și Marius Bogdan Lupu, considerat de procurorii DNA un interpus al fostului primar, pe numele căruia au fost transferate diferite terenuri.

- Advertisement -

Instanța a decis că nu este de competența Sibiului, ci a Curții de Apel Alba Iulia să judece o astfel de speță, din cauză că în Dosarul Maricuța este urmărit și un executor judecătoresc, după cum se arată în motivarea redactată zilele trecute. Executor judecătoresc care, potrivit unei hotărâri dată de Curtea de Apel Alba Iulia în vara anului trecut (și confirmată în toamnă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României), oricum nu are ce căuta în dosarul în discuție, fiind introdus în dosar de către procurorii anticorupție în mod nelegal.

Dosarul înscris pe rolul Tribunalului Sibiu a fost declinat către Alba Iulia abia luna trecută deoarece, până să înceapă judecata, nu mai puțin de doi judecători au formulat cereri de abținere. Abia după ce dosarul a ajuns la un al treilea magistrat, acesta a constatat că nu este de competența lui să judece o astfel de speță.

- Advertisement -

Procesul deschis de Maricuța & co vine după ce, în martie anul trecut, fostul primar al Șelimbărului și alți 12 inculpați au fost trimiși în judecată pentru fapte asimilate celor de corupție, prin care au generat un prejudiciu estimat la 16 milioane de euro. Rechizitoriul depus în instanță de procurorii DNA Structura Centrală (unde a fost transferat dosarul de la DNA Alba Iulia) reprezenta doar o parte din ”marele” dosar instrumentat începând din 2014 pe numele lui Maricuța, Scumpu și a altor mai bine de 20 de persoane. 

Doar că procesul nu a mai ajuns la judecata pe fond: atât magistrații Curții de Apel Alba Iulia, cât și cei ai Înaltei Curți au desființat, pur și simplu, rechizitoriul întocmit de cei care au fost plătiți timp de opt ani pentru asta: cea mai mare parte a faptelor erau prescrise, multe probe erau nelegal obținute, iar pentru restul instanța a cerut scoaterea lor din probatoriu din cu totul alte rațiuni. 

După ce le-a fost făcut ferfeniță rechizitoriul, procurorii DNA au decis să conexeze ce a mai rămas din acesta cu un alt dosar, pe care – în martie anul trecut – l-au disjuns din ”dosarul mare”. În rezumat, au decis să continue urmărirea penală împotriva lui Maricuța în special în chestiunea terenurilor marilor păgubiți din dosar, cum ar fi familia Kreuder ori Theil.

Doar că, după cum arată acum Maricuța, Scumpu și cu Lupu, toate acuzațiile la care lucrează procurorii de atâția ani au mai făcut obiectul unui dosar aflat în lucrul procurorilor sibieni acum mai bine de 15 ani. Și care procurori sibieni au închis urmărirea penală, în 2010. Anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a solicitat instanței să îi permită redeschiderea cercetărilor în acel dosar închis în urmă cu 12 ani, dar Judecătoria a respins această cerere. 

”Judecătorul a reținut, în linii mari, că procurorul nu arată care ar fi faptele sau împrejurările noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, mai ales în condițiile în care ordonanța de redeschidere face trimitere doar la câteva probe noi (trei rapoarte de constatare criminalistică întocmite în 2014 și 2015)”, au arătat, acum, avocații lui Maricuța & co.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img