spot_img
7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăAnalizeÎn biserica reformată din Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de...

În biserica reformată din Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de 700 de ani, precum şi o şarpantă din lemn din 1319

-

În biserica reformată din localitatea clujeană Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de 700 de ani, precum şi o şarpantă din lemn din 1319, considerată cea mai veche şarpantă datată din România, transmite Agerpres.

„Biserica reformată din Viştea a fost construită în intervalul secolelor XIII – XV. Sub biserica actuală s-a descoperit o rotundă mai veche. Picturile murale din nava şi arcul triumfal al bisericii sunt din două perioade distincte, dar ambele au fost realizate în intervalul secolelor XIII – XIV. Până în prezent s-au realizat operaţiuni de decapare, conservare a picturilor”, a declarat, pentru AGERPRES, restauratorul Kiss Lorand.

- Advertisement -

De asemenea, a fost descoperită o şarpantă din lemn, care este, probabil, cea mai veche şarpantă datată din România, 1319-1320.

„La arcul triumfal, stratul pictural era în contact cu grinda ce susţine tavanul casetat, ceea ce indică faptul că grinda este anterioară picturii. S-a realizat analiza dendrocronologică a grinzii şi a materialului lemnos al şarpantei vanei, din care a reieşit că o parte importantă a materialului lemnos al şarpantei a fost tăiat în anii 1319-1320. Astfel, la nava bisericii reformate din Viştea avem de-a face cu poate cea mai veche şarpantă datată de pe teritoriul României”, a precizat Kiss Lorand.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img