spot_img
31.1 C
București
marți, iulie 23, 2024
AcasăExterneImagini video halucinante cu luptătorii ISIS

Imagini video halucinante cu luptătorii ISIS

-

Organizația Statul Islamic (SI) se mîndrește prezentând on-line portretele jihadiștilor care obțin victorii zdrobitoare pe câmpurile de luptă din Irak, însă o cameră video recuperată de pe casca unui luptător mort oferă imagini contrastante de haos și panică într-o ciocnire cu luptătorii peshmerga, forțele kurde irakiene, transmite Reuters.

- Reclama -

Un luptător pe nume Abu Hajer este arătat trăgând la întâmplare spre poziții ale forțelor kurde dintr-un vehicul blindat al SI. Din cauza terenului accidentat, arma îi alunecă din mână și se descarcă spre interior. Un alt combatant, Abu Abdullah, îi strigă să țintească în sus, altfel riscă să îi omoare pe toți. Din înregistrarea făcută de camera aflată pe casca altui jihadist, Abu Radhwan, se observă natura precipitată a operațiunii celor trei jihadiști care vorbesc în arabă.

- Advertisement -

Haosul și dezordinea nu le sunt străine soldaților în miezul luptelor, comentează Reuters, deși disciplina armatelor profesioniste poate ține sub control nervozitatea pe câmpul de luptă și incriminările reciproce. Mulți dintre combatanții SI sunt însă recruți noi, unii din Europa, fără prea mult antrenament.

Statul Islamic a promovat on-line imaginea unei forțe disciplinate, invincibile care atacă nestăvilit liniile inamice, imaginile video având suprapusă uneori muzică eroică. În urmă cu doi ani, combatanții SI păreau de neoprit când au cucerit vaste regiuni din Irak, inclusiv orașul Mosul, dar în ultima vreme au pierdut controlul asupra unor zone.

- Advertisement -

Înregistrările găsite datează din ultima parte a lunii decembrie. Imaginile îi arată pe cei trei combatanți, cuprinși de panică în momentul apariției avioanelor coaliției antijihadiste, acționând haotic sub imperiul fricii.

Un ofițer din rândul forțelor kurde, locotenent-colonelul Yasir Abdulla, a precizat pentru Reuters că lupta respectivă a durat de la orele serii până în zori.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img