spot_img
4.2 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăDezvaluiriIeșirea la rampă a fostului șef al SIE: Lucrează împotriva interesului naţional?...

Ieșirea la rampă a fostului șef al SIE: Lucrează împotriva interesului naţional? Există factori de ameninţare generaţi de resurgenţa naţionalismului şi extremismului. Noi (n.red- SIE) facem tot ce putem să penetrăm mediul de presă din străinătate.

-

Silviu Predoiu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) pensionat în acest an, a criticat extrem de dur ieșirile anti-UE ale lui Darius Vâlcov și ale altor lideri PSD, sugerând că acestea sunt îndreptate împotriva interesului național. Într-un interviu pentru Adevărul, Predoiu a atras atenția că România are mai multe vulnerabilităţi decât ameninţări, iar cele mai multe vulnerabilități sunt generate chiar de România.

- Reclama -

„Conform legii SIE, toţi ofiţerii operativi ai SIE sunt acoperiţi. Nu au insignă. De regulă, doar familia aproiată ştie. Noi aşa recomandăm. Copiii mei erau mari când au aflat de mine că sunt în SIE. Toţi ofiţerii sunt acoperiţi. Altfel nu ar putea să-şi facă treabă. Vorbiţi de suspiciunea din media. SIE lucrează exclusiv în străinătate. Mediul de presă e de mare interes pentru noi. Noi facem tot ce putem să penetrăm mediul de presă din străinătate. E cunoscut şi de serviciile de informaţii din mediile respective. Nu prezenţa unor ofiţeri în presă e o problemă, ci modul în care sunt folosiţi. Justificarea e protejarea interesului naţional. Da, noi încercăm să penetrăm mediile de presă de afară. Pot asigura accesul la informaţii şi nu e uşor”, a spus Predoiu.

CE SUSȚINE FOSTUL ȘEF AL SIE:

  • Reprezintă o ameninţare situaţia de risc din regiune. Ne aflăm în proximitatea unor conflicte reci care pot oricând să se încălcăzească. Ne aflăm aproape de un teatru de război. Nu e atât de mare distanţa de aici până în Donbass. Există factori de ameninţare generaţi de resurgenţa naţionalismului şi extremismului.
  • Când noi calculăm ameninţările, nu plecăm ca la cumpărături. Noi plecăm de la materiale programatice. În speţă, ameninţările trebuie să se manifeste faţă de interesele României. Ele se regăsesc şi în Strategia Naţională de Apărare. În document e un capitol: Interese naţionale de securitate. Un interes naţional menţionat acolo este consilidarea UE. La obiective se spune: prin participarea cu propuneri şi iniţiative consolidate, de natură a promova UE. Dacă luăm în calcul ultimele afirmaţii despre UE ale unor consilieri din arcul guvernamental, ale unor funcţionari de partid, asta ar trebui să mă ducă pe mine cu gândul că ei lucrează împotriva interesului naţional?
  • -Statul paralel- este o formulă care încearcă să ascundă inadecvarea lor la poziţiile şi răspunderile ce le reveneau. Dacă n-ar exista statul paralel pe care să dea vina ar trebui să îşi asume o grămadă de culpe pentru că au fost nu comploturi, ci abateri, nereguli, încălcări, depăşiri de competenţe, pentru care cineva trebuie să fie responsabil”, a completat acesta.
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img