spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăBasarabiaIdeologul Kremlinului: Trebuie unificată Rusia ortodoxă și România profundă

Ideologul Kremlinului: Trebuie unificată Rusia ortodoxă și România profundă

-

Republica Moldova trebuie să unească tot ce înseamnă România și Rusia ortodoxă profundă, consideră Aleksandr Dughin, ideologul Kremlinului și al mișcării euroasiatice într-un comentariu făcut în emisiunea sa transmisă pe Tsar Tv, un post tv finanțat de un om de afaceri apropiat de Kremlin. Potrivit lui, apelarea la izvoarele culturii tradiționale românești și rusești ar putea deveni alternativa la ofertele liberalilor pro-occidentali și a pro-rușilor nostalgici după URSS, scrie sputnik.md, portalul de internet de propagandă al Kremlinului.

- Reclama -

“În Moldova trebuie adunat și unificat tot ce înseamnă Rusia ortodoxă profundă și România profundă. Nu trebuie să alegem, ci să unificăm, să reînviem și să reafirmăm cele mai sublime orizonturi ale înrudirii duhovnicești ale popoarelor ortodoxe”, conchide Aleksandr Dughin.

”Oare de ce nu ar renaște cultura comună moldo-română, fiind adus astfel un omagiu nu doar lui Eminescu, dar și lui Nae Ionescu, Mircea Eliade și genialului și inegalabilului Lucian Blaga. De ce nu ne-am aminti de filosofii-isihaști din cercul “Rugul Aprins”, tradiționaliștii și atoniții, care îl studiau pe Guenon și moștenirea călugărilor din Optina? De ce nu ne-am aminti și de Paisie Velicikovski, care a renăscut viața monahală în România și Rusia?”, se întreabă Dughin.

El crede că așa-numiții lideri politici pro-ruși din Republica Moldova, care au un nivel scăzut de cultură și utilizează retorica nostalgiei după trecutul sovietic, fac jocul elitelor liberale pro-occidentale, provocând reacții de respingere din partea tineretului.

„Elitele liberale oferă mereu alternative false: fie Moscova, fie București, cea de a doua însemnând, de fapt, Uniunea Europeană. Astfel, societatea este dezbinată, apar lozinci extremiste, iar o nouă criză este garantată”, spune Dughin.

În opinia lui, faptul că majoritatea moldovenilor susțin vectorul eurasiatic nu înseamnă că moldovenii ar întoarce spatele românilor, cu care sunt legați prin comuniune de limbă, religie, psihologie, mituri și tradiții.

 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img