Vicepreşedintele PMP Gheorghe Ialomiţianu afirmă joi că marea reducere a cheltuielilor bugetare, asumată de guvernarea PSD – PNL a avut exact efectul opus, pentru că s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de 4 miliarde de lei.
”Ordonanţa austerităţii, impact numai pe hârtie! Marea reducere a cheltuielilor bugetare, asumată de guvernarea PSD – PNL a avut exact efectul opus: cifrele publicate de INS arată că, după introducerea Ordonanţei austerităţii, în loc de economii de 5,3 miliarde lei – aşa cum au anunţat cu mare fast la momentul adoptării ordonanţei – s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de 4 miliarde de lei”, a transmis vicepreşedintele PMP.
Gheorghe Ialomitianu, vicepreşedinte PMP, fost ministru de Finanţe spune că explozia deficitului bugetar la 31 mai 2023 a fost determinată de situaţia dificilă în care se găseşte mediul de afaceri şi majoritatea românilor, dar şi de nerespectarea Ordonanţei austerităţii.
”Conform execuţiei bugetare la 31 mai 2023, deficitul bugetar a fost de 2,32 % din PIB, echivalentul a 36,9 miliarde lei. Spre comparaţie, anul trecut în aceeaşi perioadă a fost raportat un deficit de 1,48% din PIB, respectiv aproximativ 20,9 miliarde lei. Faptul că populaţia şi mediul de afaceri au redus consumul se poate vedea la încasările din TVA care au scăzut cu 12,2% faţă de estimarea de la momentul elaborării bugetului de stat pe 2023. În plus, în luna aprilie 2023 cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a fost mai mică cu 6% faţă de luna precedentă, iar activitatea din industrie s-a redus cu 18%, comerţul cu ridicata cu 17,7% şi activitatea din construcţii cu 6,5%. Această situaţie înseamnă reducere de activitate cu efecte negative asupra veniturilor bugetare şi a românilor”, arată reprezentantul PMP.
Ialomiţianu precizează că din execuţia bugetară rezultă că Ordonanţa austerităţii a fost numai pe hârtie, deoarece cheltuielile cu bunurile şi serviciile în loc să scadă, în realitate au crescut cu 4 miliarde lei, comparativ cu anul precedent.
”Ar fi o mare greşeală a coaliţiei PNL-PSD să anuleze în această perioadă facilităţile fiscale sau să majoreze alte impozite. Ar trebui să înveţe din greşelile făcute în august 2022 când au anulat unele facilităţi fiscale şi au majorat impozite pentru că, în urma acestor măsuri, încasările bugetare au scăzut. Prin anularea facilităţilor fiscale şi majorarea impozitelor nu se reduce deficitul bugetar. Impactul va fi exact cel opus, pentru că mediul de afaceri şi mulţi români vor fi într-o situaţie mult mai dificilă economic. În plus, dacă se anulează facilităţile din construcţii este posibil ca multe proiecte de investiţii să fie în pericol din cauza lipsei de forţă de muncă. PMP consideră că măsurile cele mai bune pentru reducerea deficitul bugetar ar fi restructurarea cheltuielilor bugetare în mod real şi atragerea de fonduri europene”, mai spune Ialomiţianu.