spot_img
7.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 16, 2024
AcasăActualitateHD Hartmann: Diplomația „made in China”

HD Hartmann: Diplomația „made in China”

-

- Reclama -

de HD Hartmann

- Reclama -

La începutul acestui an, mai exact în 9 Ianuarie 2024, ministrul de de externe  Wang Yi a prezentat liniile fundamentale pe care diplomația Chinei le va urma în 2024. Principiul fundamental a spus ministrul este acela că RP China va fi întotdeauna încrezătoare în destinul său național și statal, precum și va fi autonomă, îndeplinindu-si responsabilitațile de țară și putere majoră responsabilă. 

- Advertisement -

Wang, de asemenea membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist din China, a făcut aceste remarci atunci când s-a adresat unui grup major de dipopmați chinezi la întîlnirea care a analizat situația internațională și relațiile externe ale Chinei în 2023. Devenită tradițională deja, această analiză exhaustivă este mult așteptată de către comunitatea politică și diplomatică internațională, pentru că, prin acest audit pentru anul care a trecut, China își prezintă obiectivele sale internaționale pentru viitor. 

Trebuie înțeles că declarațiile ministrului de externe chinez vin imediat după discursul ținut de către președintele chinez Xi Jinping, secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist din China și președinte al Comisiei Militare Centrale. Președintele Xi a sustinut la finalul lui Decembrie 2023 o prezentare la Conferința Centrală pentru Activitatea în Afacerile Externe, care a avut loc la Beijing. Conținutul sarcinilor trasate de către conducătorul chinez au fost clare, ca urmare, ministrul de externe a avut dialogul său aplicat, la numai cîteva săptămâni după discursul lui Xi, cu diplomații chinezi pentru implementarea politicii diplomatice globale a Chinei. Această înșiruire de evenimente, pe care, în afară de cunoscători, nimeni din presa Occidentului Colectiv nu a prezentat-o corect și educat, explică atenția deosebită pe care leadership-ul diplomației chineze o acordă stabilizării imaginii ministerului de externe chinez. Pentru că moda astăzi este să producem doar propagandă împotriva Chinei, nimeni nu a observat nuanțele unor schimbări de sens și de definiții ale politicii internaționale chineze. Acest articol prezintă în premieră în România, ce dorește de la anul 2024 China și conducerea sa, precum și viziunea chineză asupra evenimentelor din lumea care o înconjoară.

- Advertisement -

Wang a spus că China va juca pe deplin rolul strategic de lider al diplomației internaționale și va depune toate eforturile pentru a asigura succesul diverselor evenimente internaționale la care va participa, incluzând Forumul privind cooperarea China-Africa, Forumul Boao pentru Asia, China International Import Expo și Forumul privind acțiunea globală pentru dezvoltare comună. Accentul pus pe implementarea unei prezențe juste și profunde a Chinei în vecinătatea sa imediată sau îndepărtată ne arată că Beijing dorește o aprofundare a relațiilor cu țările Asiei și în special cu cele din Pacificul de Sud, o politică de altfel cunoscută de ani buni. Nuanța schimbării vine de la stabilizarea acestor relații, cu trimitere indirectă, subtilă dar fermă la imixtiunile occidental europene și occidental americane. Wang practic transmite că puterea regională cu care trebuie să se discute marile teme regionale ale anului 2024 este și rămâne China.

China își va proteja cu fermitate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare și va depune eforturi pentru un mediu extern favorabil. Obiectivul Chinei este de a construi un nou model de dezvoltare, de a obține o dezvoltare de înaltă calitate. Wang a adăugat că diplomația chineză va aplica cu fermitate politica decisă de către conducerea chineză aceea de a își asuma responsabilitățile de putere majoră privind problemele legate de unitate. cooperarea și drepturile legitime ale țărilor în curs de dezvoltare. Mai mult, viziunea diplomatică chineză va acționa pentru găsirea de soluții la problemele majore privind viitorul și destinul omenirii, direcția de dezvoltare a lumii. Universalismul acestei politici nu poate scăpa unui ochi versat. China, asumă, deplin prin acțiunile sale, de ani buni, o vocație globală a politiclor sale, anul 2024 fiind cel al unei profunde consolidări a direcțiilor diplomatice. China, astfel anunță practic apariția unui nou actor internațional și global. 

Ca tehnologie de implementare a vocației sale globale, ministrul de externe Wang a susținut că RP Chineză va rămâne angajată față de deschidere și incluziune și își va consolida și extinde rețeaua de parteneriate globale. Mai exact China va implementa consensul la care au ajuns cei doi șefi de state ai Chinei și ai Statelor Unite la San Francisco. Practic prin acest aspect, se pune în aplicare viziunea de la San Francisco, pe care cei doi leaderi, Biden și Xi au negociat-o anul trecut.

Aspectul poate cel mai relevant pentru situația actuală de pe frontul dintre Rusia și Ucraina este faptul că Beijing nu renunță la relația de parteneriat cu Moscova. Conform declarației sale ferme, Wang a anunțat că vor continua eforturile de a aprofunda încrederea reciprocă strategică și cooperarea reciproc avantajoasă între China și Rusia pentru a-și consolida parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare în noile condiții internaționale. Pe acest palier, ne este clar că nu va exista o alianță militară a tot cuprinzătoare dintre China si Rusia (de tipul NATO) dar parteneriatul pe care președintele Xi  și președintele Putin l-au decis acum ani de zile, va continua. În fond, cele 200 de miliarde de dolari schimburi economice între cele două state, reprezintă un adevărat catalizator pentru menținerea apropierii crescînde a celor două economii. Mai mult noua linie de politică externă euro-asiatică, extinderea BRICS, co-operarea în zona artică precum și capacitatea de a implementa proiecte privind stabilizarea în Africa, sunt instrumente pe care atât China cât și Rusia le vor utiliza pentru întărirea noului model multipolar de guvernanțî globală. 

China va intensifica schimburile la nivel înalt și comunicarea strategică cu UE pentru a promova creșterea constantă și susținută a relațiilor. Fraza aceasta, deși diplomatică, scoate în evidență o problemă reală. Beijing nu vede în organizația UE un factor inciatnt de dezvoltare economică, diplomatică, politică sau de stabilizare în marile crize care traversează globul. De la războiul din Ucraina, la drama din Gaza, la pericolul extinderii războiului din Orientul Mijlociu în alte țări cum ar fi Liban, până la marile provocări de securitate din Marea Roșie sau Sudul Asiei, Uniunea Europeană nu a dovedit capacitate reală de a fi un factor de stabilitate și de pace. China astfel, deși recunoaște importanța acestei prezențe geopolitice denumită Uniunea Europeană, așteaptă mai mult și mai bine. Căci, putem să o spunem fără să greșim, în afară de discursuri bombastice, deseori imperialise și insultătoare ale fostelor imperii euroepne la adresa a peste 70% din țările lumii, Uniunea Europeană și statele care o formeză nu au prezentat nici un plan real de rezolvare a crizei ucrainiene, a crizei din Gaza, a multor altor crize internaționale de-a lungul anilor. Iar din punct de vedere economic, multe aberații scoase de birocrația de la Bruxelles au făcut mai mult rău pentru relațiile cu Beijing, decît au ajutat. Cazul Romaniei este revelator pentru nocivitate, uneori letală, a propagandei mincinoase venită, pe anumite teme, de la Bruxelles și puse în aplicare de leaderi prea plecati și supuși intereselor străine din elita romînească. China deci reamintește că mai este drum lung pînă cînd insultele gratuite și absolut primitive ale europenilor la adresa sa vor fi trecute cu vederea.

China va continua să dezvolte prietenia, încrederea reciprocă și convergența intereselor cu vecinii săi, să lucreze mână în mână cu alte țări în curs de dezvoltare, să se unească cu țările BRICS și să promoveze construirea unui nou tip de relații internaționale, a spus el. Pe acest fond de expansiune BRICS, China va implementa, de asemenea, în mod activ Inițiativa pentru Civilizație Globală, va promova valorile comune ale omenirii, va promova schimburile și cunoațterea reciprocă între civilizații și va promova înțelegerea reciprocă și prietenia între oamenii din toate țările. Deși standard, fraza aceasta reflectă stabilitatea fundamentală a politicii externe chineze. 

Wang a spus că China va susține întotdeauna corectitudinea și justiția, va susține construirea unei lumi multipolare egale și ordonate, va practica un multilateralism autentic, va promova democrația în relațiile internaționale și va susține egalitatea tuturor țărilor. Wang a făcut apel la toate țările să susțină în comun scopurile și principiile Cartei ONU, să salveze normele de bază universal recunoscute care guvernează relațiile internaționale și să participe la reforma și construirea sistemului de guvernare globală, Wang a spus că China va implementa pe deplin Inițiativa de Securitate Globală, va susține corectitudinea și justiția, va promova în mod activ discuțiile de pace, va participa la soluționarea conflictului palestino-israelian, a crizei din Ucraina și a altor crize locale, regionale și globale. 

Pentru marile puteri economice membre ale G7, ministrul de externe Wang a avut un mesaj clar. China va promova Inițiativa pentru Dezvoltare Globală. China va continua să urmărească cooperarea și să promoveze în mod activ o globalizare economică incluzivă, care să beneficieze tuturor, angajându-se să se opună tuturor formelor de unilateralism, protecționism și antiglobalizare. Ca orice putere economică majoră, fiind a doua economie a lumii, China a anunțat că va continua să promoveze liberalizarea și libertatea comerțului și a investițiilor, Pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite China își propune sa participe la rezolvarea problemelor structurale care împiedică dezvoltarea sănătoasă a economiei mondiale, precum și menținerea stabilității lanțurilor industriale globale și a lanțurilor de aprovizionare.

Citând și explicând doar o parte dintre direcțiile diplomatice pe care China și le propune pentru anul 2024, observăm definirea concretă a aliniamentelor de de mare putere, de putere majoră.​ Prezența economică globală, interese care străbat de lungul și de-a laturl globul, fac din China nu numai cea mai nouă putere a lumii, dar oferă o lumină asupra maturizării diplomatice, deci a relațiilor internaționale chienze. Comportamentul global din ce în ce mai accentuat al diplomației chineze obligă la regândirea multora dintre politicile neo imperialiste ale Occidentului colectiv că vorbim de cel european, american sau alainșele pseudo-democratice din Asia de tipul Japonia sau Filipine. China este aici și va rămîne conform declarațiilor sale, principal motor al unei noi forme de guvernanță globală. De modul în care China va aplica politica sa externă, depind marile evoluții ale lumii. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img