Harababura românească a coronavirusului

0
96

Analiza cazurilor de deces din România de până acum ( 31 martie), 78 în decurs de 11 zile, începând din 22 martie, când erau confirmate 367 de infectări cu COVID 19, arată au autoritățile au fost depășite aproape din start de epidemie, cel puțin la nivel organizatoric și al rigurozității raportărilor. Datele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, deși adesea lacunare, pot da totuși o imagine de ansamblu a modului în care s-a făcut testarea, diagnosticarea, tratarea pacienților și raportarea deceselor, transmite Radio Europa Liberă.

CE MAI SPUNE RADIO EUROPA LIBERĂ:

Ceea ce se constată este că peste jumătate din cazurile de deces sunt ale unor persoane care au contactat virusul prin transmitere comunitară. Astfel, din cele 78 de decese, 45 sunt ca urmare ca infectării prin transmitere intracomunitară, 11 fiind persoane care au istoric de călătorie în țările aflate pe harta roșie sau galbenă ( Italia, Franța, Germania) sau care au intrat în contact direct/indirect cu persoane venite din aceste zone. Despre restul cazurilor, nu există date, fie încă se fac anchete epidemiologice, fie nu au fost comunicate informații. Fie nici autoritățile nu știu.

Cel mai grav, aspect semnalat deja de Europa liberă, este faptul că rezultatul testului pentru COVID -19 a venit chiar în ziua decesului, 11 cazuri, sau chiar la câteva zile după moarte, 37 cazuri, socotind și ultimele 19 decese de la Suceava, care au fost confirmate oficial după moartea pacienților. Este, deci, vorba de 48 de astfel de situații din cele 78 de decese.