Alegerile locale de anul acesta au fost mai prost organizate decât altele, cuantumul proceselor verbale greșite a mers chiar și până la 30%, scandalurile de fraudă s-au ținut lanț, în special în București.Pe acest fond, a surprins lipsa de comunicare și transparență a Biroului Electoral Central, care, spre deosebire de alte alte alegeri, nu mai are un purtător de cuvânt și nu a organizat nicio conferință de presă, transmite Radio Europa Liberă.
CE MAI SPUNE RADIO EUROPA LIBERĂ:
„Dacă vrei să elimini suspiciunile, atunci comunici direct”, spune pentru Europa liberă sociologul Mircea Kivu, expert în procese electorale și coodonator platformei Code4Romania, care împreună cu Expert Forum a monitorizat alegerile.
Disfuncționalitățile au plecat de la Autoritatea Electorală Permanentă, cea care organizează alegerile și în subordinea căreia se află corpul experților electorali, adică președinții secțiilor de vot și locțiitorii lor.
„Președinții secțiilor de vot sunt neinstruiți, nu știu ce să facă. Legea s-a schimbat recent și s-a permis să devină președinți de secții de vot inclusiv absolvenți de școală generală. Cât de buni au fost s-a văzut”, spune Mircea Kivu. În plus, atrage atenția sociologul, în mediul rural majoritatea președinților de secție sunt angajați ai primăriei, adică subordonații candidatului.
Problemele apărute la alegerile locale sunt însă mai multe, așa cum a semnalat și Expert Forum: „Procedura de numărare a voturilor a fost evaluată ca proastă sau foarte proastă în 15% – un procentaj semnificativ – dintre eșantionul restrâns de secţii observate în timpul numărării. La numărarea voturilor, observatorii au constatat că în 20% dintre cazuri preşedinţii birourilor electorale au avut dificultăţi în completarea proceselor verbale, în 30% dintre secţii procesele verbale au fost semnate în alb de membrii comisiei, iar atmosfera a fost tensionată în aproape 16% din cazuri”, spune Expert Forum în raportul preliminar despre alegerile locale.
ONG-ul mai remarcă și lipsa de transparență și proasta comunicare a instituțiilor implicate în procesul electoral care „a contribuit la creșterea confuziei din spațiul public”.
La rândul ei, platforma Code4Romania a constat grave deficiențe în datele oferite de platforma gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă, care nu permite prelucrarea automată în timp real.