HALUCINANT: Guvernul Cioloș pregătește sume enorme pentru migranți

0
1634
Migrants march along the highway towards the border with Austria, out of Budapest, Hungary, September 4, 2015. Hundreds of migrants broke out of a Hungarian border camp on Friday and others set off on foot from Budapest as authorities scrambled to contain a migrant crisis that has brought Europe's asylum system to breaking point. Hungary says it is enforcing European Union rules that it must register all migrants caught crossing Hungary's borders, but thousands are refusing and demand they be allowed to continue their journey to western Europe from war and poverty in the Middle East, Africa and Asia. The European Union normally allows free movement between the 26 countries of its Schengen border-free zone, but its rules require asylum seekers to register in the first country where they arrive and remain until they are processed. REUTERS/Laszlo Balogh

Guvernul a stabilit, la începutul acestei săptămâni, ce sume se vor aloca fiecarui refugiat care va ajunge în România. Pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), a fost stabilit un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare (hrană, îmbrăcăminte, cazare), pentru un solicitant de azil, adult. Astfel solicitantul de azil beneficiază, la cerere, de hrană în limita sumei de 10 lei/persoană/zi, de îmbrăcăminte în limita sumei de 67 lei/persoană/sezon vară și de 100 lei/persoană/sezon iarnă, la care se adaugă 6 lei/persoană/zi reprezentând cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presa, servicii de reparații și cheltuieli pentru igiena personală, transmite b1.ro.

În plus, solicitanții de azil cărora Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) nu le poate asigura cazarea în centrele de primire din subordine pot beneficia de asistență materială pentru închirierea unei locuințe, în valoare de 450 lei/persoană/lună, și asistență materială pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere, în valoare de 120 lei/lună/persoană pentru sezonul cald și 155 lei/lună/persoană pentru sezonul rece, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Suma acordată lunar pentru chirie scade cu 30% în cazul familiilor cu doi membri și cu 40% în cazul familiilor cu trei membri.

Inspectoratul General pentru Imigrări poate suspenda acordarea acestor sume și poate impune rambursarea sau suportarea pe viitor a costurilor respective în cazul în care constată că solicitantul de protecție internaţională deține mijloacele necesare unui nivel de trai adecvat și poate contribui la suportarea costurilor aferente condițiilor material de primire și îngrijirilor medicale.

Făcând un calcul simplu, reiese că imigranții vor primi peste 1.000 de  lei pe lună, sumă pe care mii de români pensionari nu o încasează de la stat după o viață de muncă.