spot_img
1.3 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăEconomieHALUCINANT: Cum dispar încasările la buget

HALUCINANT: Cum dispar încasările la buget

-

Există o ciudată necorelare între datele bugetare pe luna mai, afirmă într-o analiză Radio France Internationale.

- Reclama -

Este vorba despre faptul că veniturile bugetare din impozitarea salariilor și veniturilor au scăzut față de luna mai a anului trecut cu 4%, iar contribuțiile din asigurări sociale au crescut cu aproape 9%. Este o evoluție ciudată pentru că salariile au crescut, salariul mimim a crescut și el, iar impozitarea persoanelor fizice autorizate s-a apropiat de cea a angajaților cu contract de muncă. Toate aceste evoluții se regăsesc în creșterea încasărilor din contribuţii sociale, dar ar fi trebuit să se vadă și la capitolul de impozite din salarii. Ceea ce nu se întâmplă. Este însă doar una din enigmele economiei românești, spune RFI.

- Advertisement -

FRAGMENT DIN COMENTARIUL RFI:

Veniturile bugetare din TVA sunt de o lungă bucată de vreme în centrul atenției din cel puțin două motive. Pe de de o parte, pentru că repetatele reduceri de cotă de TVA au născut și nasc controverse pe temă nivelului încasărilor bugetare. Respectiv cât de mult sau de puțin vor scădea veniturile bugetare din TVA având în vedere și creșterea robustă a consumului. Pe de altă parte, există în continuare așteptări ca evaziunea cu TVA să fie redusă și astfel încasările bugetare să crească. În continuare uimește diferență dintre potențialul de încasat în materie de TVA și încasările efective. Studiile arată că se încasează doar jumătate din potențial. Dar, nu ar trebui să ne grăbim să spunem că diferență este exclusiv din cauza evaziunii, ci vine și din specificul economiei românești care este marcată într-o proporție importantă, față de economia europeană, de autoconsum.

Concret, în luna mai încasările din TVA au scăzut cu 4,8%, față de luna mai a anului trecut, și cu aproximativ 8% față de primele cinci luni ale anului 2015. Părerile sunt împărțite în rândul comentatorilor economici: unii cred că scăderea este prea mare în raport de creșterea consumului, alții că nivelul încasărilor rămâne la un nivel rezonabil față de amplitudinea scăderii de cotă de TVA. De altfel, creșterea consumului se reflectă destul de clar în veniturile din accize care în luna mai au crescut spectaculos cu 25 de procente față de aceeași perioadă a anului trecut. Desigur, ne-am putea gândi că am fi avut aceeași amplitudine a creșterii încasărilor din TVA, dacă nu ar fi survenit scăderile de cotă. Este doar un calcul teoretic, pentru că scăderea TVA a fost o măsură care a ajutat economia românească. În orice caz, în luna iulie, atunci când efectul de bază al scăderii TVA va dispărea, ne va aduce mai multe lămuriri cu privire la nivelul încasărilor.

O altă cifră care nu mai suprinde pe nimeni, dar care este relevantă se referă la creșterea cu 21% a cheltuielilor de personal. Este efectul creșterii salariilor în câteva sectoare bugetare, a creșterii salariului minim și probabil a creșterii numărului de angajați în sectorul bugetar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img