spot_img
30 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăAnalizeGuvernul Ungariei multiplică suma sprijinului educaţional acordat pentru maghiarii de peste graniţe...

Guvernul Ungariei multiplică suma sprijinului educaţional acordat pentru maghiarii de peste graniţe şi sprijină lansarea programului de autobuze şcolare în Transilvania

-

Guvernul Ungariei multiplică suma sprijinului educaţional acordat pentru maghiarii de peste graniţe şi sprijină lansarea programului de autobuze şcolare al Uniunii „Rákóczi” în localităţile cu etnosporă ale Transilvaniei, a anunţat Miklós Panyi, secretar de stat responsabil pentru strategii în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, miercuri, la Cluj-Napoca.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute în prezenţa experţilor maghiari în educaţie din Transilvania, Miklós Panyi a subliniat că declinul demografic caracteristic întregii Europe afectează puternic maghiarii din Bazinul Carpatic. Din cauza scăderii numărului copiilor, pentru maghiarii de peste graniţele Ungariei reprezintă o dificultate menţinerea instituţiilor de învăţământ maghiare şi accesul la învăţământ în limba lor maternă, iar guvernul maghiar trebuie să răspundă la aceste provocări.

“Un astfel de instrument poate fi sprijinirea unei reţele de autobuze şcolare, ceea ce ajută la accesul la educaţia în limba maternă maghiară”, a spus Miklós Panyi. Oficialul ungar a adăugat că acesta este un ajutor important atât pentru familiile maghiare şi comunităţile locale maghiare, cât şi pentru şcolile care astfel nu se află în pericol de desfiinţare.

Secretarul de stat a subliniat că guvernul maghiar se angajează să ofere sprijin celor care aleg şcolile cu predare în limba maghiară şi a amintit de ceea ce a anunţat vicepremierul Zsolt Semjén, la reuniunea Conferinţei Permanente Maghiare (Máért), în luna noiembrie a anului trecut: că guvernul va creştere suma sprijinul educaţional, care în prezent este de 22 400 de forinţi şi care în viitor va fi de câteva ori mai mare.

Politicianul a relatat că din cauza dificultăţilor cauzate de război, cei care aleg educaţia în limba maghiară în Ucraina Subcarpatică vor primi, începând cu luna ianuarie, suma de 100 000 de forinţi brut, iar maghiarii din alte regiuni vor obţine mărirea începând cu următorul an şcolar.

Csongor Csáky, preşedintele Uniunii “Rákóczi”, a amintit că organizaţia contribuie cu propriile sale instrumente civile la menţinerea educaţiei în limba maghiară peste graniţele Ungariei, iar începând cu 2004, în Slovacia este prezentă şi cu un program de selecţie şcolară structurată. “În ultimii ani, datorită acestui program, în Ungaria a apărut o solidaritate socială de mari dimensiuni”, a spus Csáky, adăugând că, cu excepţia judeţelor din Ţinutul Secuiesc, acesta a fost extins şi în Transilvania. Începând cu următorul an, programul de autobuze şcolare care anul trecut a fost lansat în Slovacia va fi extins şi în Transilvania: programul sprijinit de Guvernul Ungariei va fi introdus în 31 de localităţi din etnosporă, în cooperare cu Fundaţia pentru Şcoală din Cluj-Napoca.

Csongor Csáky a relatat că, în cadrul programului, în 11 judeţe transilvănene, aproximativ 500 de elevi din sute de localităţi sunt transportaţi la cursurile a 34 de şcoli generale. Se speră că în Transilvania programul va avea un succes cel puţin la fel de mare ca în Slovacia, unde ca urmare a acestui program, numărul copiilor înscrişi în clasa I în şcolile cu predare în limba maghiară a crescut cu 30%.

Preşedintele uniunii a subliniat că nu doresc decât să ajute şcolile care se zbat pentru a-şi continua activitatea, astfel că acoperă toate cheltuielile de operare ale celor 36 de autobuze şcolare potrivite pentru a transporta câte 9 persoane. Autovehiculele au fost achiziţionate cu sprijinul guvernului maghiar şi au costat 501 milioane de forinţi.

“Orice sprijin şi orice program care ajută educaţia în limba maghiară este binevenit”, a declarat Zoltán Levente Nagy, preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică din România, între 2012 şi 2021, în 15 judeţe din Transilvania, numărul elevilor din sistemul public a scăzut cu 10%, de la 1 050 000, la 940 000. Declinul poate fi observat atât la şcoala generală, cât şi la şcolile profesionale şi licee; problema afectează comunităţile maghiare într-o măsură mai mare decât afectează populaţia majoritară românească, a mai spus preşedintele fundaţiei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img