spot_img
21.7 C
București
sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăEconomieGuvernul ungar finanţează realizarea unui aeroport regional la Miercurea Ciuc

Guvernul ungar finanţează realizarea unui aeroport regional la Miercurea Ciuc

-

Un studiu de prefezabilitate, finanțat de Guvernul Ungariei, privind realizarea unui aeroport de mici dimensiuni în apropierea municipiului Miercurea Ciuc, a fost lansat sâmbătă în dezbatere publică.

- Reclama -

Evenimentul a avut loc la aerodromul aflat în apropierea orașului, în prezența președintelui Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, și a secretarului de stat pentru politici naționale din Guvernul de la Budapesta, Potapi Arpad, cei doi sosind la dezbatere cu un avion de mici dimensiuni.

Studiul de prefezabilitate prevede dezvoltarea aerodromului aflat la câțiva kilometri de Miercurea Ciuc și transformarea lui într-un aeroport regional. Potrivit documentului, aeroportul ar trebui să ia ființă din rațiuni ce țin de dezvoltarea economică a regiunii, pentru a facilita accesul investițiilor din partea unor companii internaționale. De asemenea, locul unde ar urma să fie amplasat aeroportul permite și înființarea unui parc industrial, care va duce la dezvoltarea economică a zonei.

”Este posibil ca prin aceste măsuri, potențialul economic al reședinței de județ și a zonei Ciucului să crească cu 50 la sută într-un interval de 10 ani, respectiv să crească atractivitatea economică a zonei, să se înregistreze o creștere demografică și a nivelului de trai, ceea ce va facilita dezvoltarea mult mai intensivă a turismului”, se arată în studiul de prefezabilitate.

Aeroportul va fi dotat, așa cum prevăd standardele în domeniu, cu turn de control, terminal de pasageri, hangare dar și săli unde oamenii de afaceri vor putea să aibă diverse întâlniri. Pista ar urma să fie menținută cea actuală, dar se intenționează și realizarea unora noi iar avioanele folosite ar urma să fie unele de dimensiuni mai reduse.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat că această dezbatere publică este necesară pentru a vedea care este opinia locuitorilor despre investiție și dacă realizarea unui aeroport reprezintă o nevoie socială. El a ținut să puncteze că aeroportul va fi folosit pentru transportul bolnavilor care trebuie să ajungă în diverse centre universitare din țară sau străinătate, pentru aeronavele care transportă organe, când situația o va impune, în condițiile în care Spitalul din Miercurea Ciuc este acreditat pentru prelevarea de organe, pentru aeronavele ce vor fi folosite la stingerea incendiilor de pădure, pentru deplasarea oamenilor de afaceri interesați să investească în zonă sau pentru turiștii care doresc să ajungă mai repede în Harghita. De asemenea, ar putea folosi aeroportul de la Miercurea Ciuc și cei care participă la partide de vânătoare în pădurile din județ.

Borboly Csaba consideră că, în condițiile în care prin Harghita nu trece nicio autostradă și accesul către alte zone din țară se face greu, realizarea unei legături aeriene ar putea duce la creșterea investițiilor în județ.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img