Guvernul ungar finanțare pentru Episcopia Reformată din Ardeal: Maghiarii din Transilvania pot dăinui prin instituţiile lor

0
81

Episcopia Reformată din Ardeal va investi marea parte a celor 26,78 de miliarde de forinţi (394 milioane de lei) pe care i-a primit la sfârşitul anului trecut de la Guvernul Ungariei pentru consolidarea instituţiilor, a declarat episcopul eparhial Béla Kató într-un interviu publicat luni de portalul Maszol.ro., transmite agenția maghiară de știri MTI.

Potrivit acestuia, biserica a elaborat anul trecut peste 300 de proiecte de finanţare care au ajuns mai apoi pe masa Guvernului Ungariei. Episcopul a subliniat că suma acordată poate părea mare, dar încearcă să acopere lipsurile adunate pe parcursul ultimilor 100 de ani. Potrivit acestuia, sprijinul financiar va fi un ajutor pentru întreaga comunitate maghiară din Transilvania, indiferent de confesiune, deoarece doar fondurile alocate reabilitării unor lăcaşe de cult vor fi destinate exclusiv bisericii reformate. Două treimi din suma primită va fi direcţionată către înfiinţarea de instituţii sau consolidarea celor existente, iar aici instituţiile de învăţământ vor avea prioritate.

Béla Kató s-a arătat convins că elevii care frecventează şcoli confesionale sau maghiare nu trebuie să înveţe în săli degradate, în clădiri neîncăpătoare. De aceea este obligatorie modernizarea clădirilor de şcoli retrocedate bisericii, a adăugat acesta. După cum a menţionat, una din aceste investiţii va fi înnoirea întregii clădiri în care funcţionează Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureş, iar un alt proiect notabil este construirea unei tabere pentru tineret lângă lacul de acumulare de la Zetea (Harghita).

“Mărturisesc că maghiarii din Ardeal pot dăinui prin instituţiile lor. Cei care nu intră în legătură măcar cu o instituţie vor dispărea”, este de părere episcopul. Acesta a mai vorbit şi despre modul în care trebuie folosit acest sprijin financiar, adică fără a exista vreo suspiciune de corupţie.

“Dacă nu putem rezolva acest aspect, atunci suntem nedemni de acest sprijin”, a anunţat Béla Kató. El a respins categoric ideea că biserica pe care o conduce a fost cumpărată, în anul alegerilor parlamentare din Ungaria, prin această alocare de fonduri. Episcopul a recunoscut că se află în relaţii personale bune cu premierul ungar Viktor Orbán, dar acest fapt se datorează deschiderii cu care vorbeşte cu el, la fel ca şi cu alţii, despre viziunile şi planurile sale. Kató a menţionat că datorită acestei deschideri a obţinut la începutul anilor ’90 un sprijin financiar de ordinul milioanelor de euro de la Guvernul Elveţiei pentru implementarea unor proiecte.