spot_img
11.7 C
București
luni, martie 27, 2023
AcasăAnalizeGuvernul spaniol ar putea pică în urma scandalului de spionaj Pegasus

Guvernul spaniol ar putea pică în urma scandalului de spionaj Pegasus

-

Partidul catalan Esquerra Republicana a avertizat joi că va înceta susţinerea parlamentară pentru guvernul premierului socialist Pedro Sanchez dacă acesta nu ia măsuri de restabilire a încrederii în urma dezvăluirilor despre spionarea unor politicieni separatişti catalani cu ajutorul programului informatic israelian Pegasus, transmite Reuters.

- Reclama -

Coaliţia de stânga a premierului Sanchez nu are majoritate în parlamentul de la Madrid, astfel că formaţiunea Esquerra Republicana, condusă de liderul guvernului regional catalan, Pere Aragones, îi este esenţială pentru trecerea proiectelor de lege în parlamentul central de la Madrid.

Grupul pentru drepturile informatice Citizen Lab a anunţat mai devreme săptămâna aceasta că între anii 2017 şi 2020 peste 60 de persoane implicate în mişcarea separatistă catalană, inclusiv Aragones şi trei dintre predecesorii săi, au fost urmărite cu ajutorul programului de spionaj Pegasus creat de compania israeliană NSO Group.

Pere Aragones a declarat agenţiei Reuters că în urma acestor dezvăluiri încrederea între partidul său şi cel socialist al premierului Sanchez este acum ”aproape de zero”, întrucât suspectează că serviciul de informaţii spaniol se află în spatele acestei operaţiuni, ceea ce nu s-ar fi putut face fără o aprobare din partea guvernului de la Madrid.

”Până când încrederea nu va fi restabilită, nu va fi posibil să continuăm ca până în urmă cu câteva săptămâni, să susţinem guvernul spaniol în ce priveşte stabilitatea în parlament”, a spus Pere Aragones.

Guvernul de la Madrid a negat că i-ar fi spionat ilegal pe liderii separatişti catalani, dar nu a comentat relatările despre posibile mandate judiciare de autorizare a unor urmăriri electronice.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img