spot_img
20.5 C
București
sâmbătă, septembrie 24, 2022
AcasăALEGERI 2020Guvernul putea reduce într-o secundă prețurile la electricitate și gaze. DAR NU...

Guvernul putea reduce într-o secundă prețurile la electricitate și gaze. DAR NU VREA aducând falimentul

-

Dar, dragii mei, poate nu știți că guvernul poate, într-o secundă, să scadă prețul la electricitate în România și n-o face. Cum așa? Extrem de simplu: avem la Turceni și Rovinari șase grupuri de producție a câte 330 MW, dar guvernul nu vrea să lase să lucreze mai mult de trei. Poate vă întrebați de ce. Cică așa e în planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, să se închidă treptat. Serios? Și nu puteți amâna planul ăla cu un an sau doi? Stă cumva Greta energeta cu biciul la spatele vostru? Ca să fiu și mai clar: guvernul vrea să închidă minele de lignit și centralele pe lignit de la Turceni, Rovinari și Ișalnița și mai apoi, cel mai devreme peste cinci ani, să construiască, în locul lor, centrale pe gaze și parcuri fotovoltaice. Nu este nimeni din guvern sau parlament capabil să răspundă la o întrebare simplă: de ce nu construiți întâi alte centrale și apoi să le închideți pe cele vechi? Sau nu vrea nimeni să răspundă la asta. Toți îți spun, cu un aer superior, că nu se mai poate extrage suficient cărbune, că nu mai sunt oameni, că nu mai sunt excavatoare. Motiv să mă întreb cu voce tare: dar acum câțiva ani de ce se putea? Ce s-a întâmplat în cinci ani, a falimentat România, a trecut vreo molimă care a ucis excavatoriștii, s-a afundat lignitul în pământ? Nimic din toate astea, doar ura politicienilor noștri împotriva producției și a industriei românești!, scrie analistul economic Petrișor Peiu pe Spotmedia.

- Reclama -

Ceea ce se întâmplă zilele acestea îmi întărește convingerea că guvernanții ne-au abandonat cu desăvârșire. Niciunul dintre ei nu are curaj să ceară către OMV și Romgaz creșterea producției de gaze, niciunul nu are curaj să repornească grupurile pe cărbune oprite la centralele din Oltenia, niciunul nu are curaj să dea drumul contractelor bilaterale pe termen lung, niciunul nu are curaj să redeschidă șantierele centralelor de la Iernut sau de pe Jiu. Toți politicienii noștri încearcă să cumpere timp și mai ales să simuleze munca. Căci simulacru se numește atunci când te faci că plafonezi și compensezi prețurile la energie pentru câteva luni. Ce va rezolva asta? Va produce, de la 1 aprilie, România mai mult gaz sau mai multă electricitate? Nu, sigur că nu. Dar vor falimenta, în schimb, multe fabrici și multe familii se vor îngropa în datorii. Pentru că singurul lucru care contează în lumea politicienilor este propria lor bunăstare și liniște, mai susține Peiu.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...