Guvernul maghiar, campanie masivă pentru UDMR în Transilvania: Pentru Guvernul Ungariei şi pentru Ungaria, nu este indiferent ce se va întâmpla duminică

0
153

Ministrul Dezvoltării din Ungaria, Seszták Miklós, i-a îndemnat vineri, pe maghiarii din România, să meargă la vot, arătând că guvernul pe care îl reprezintă este interesat să existe o reprezentare puternică a comunităţii maghiare în Parlamentul României.

Oficialul de la Budapesta, care a efectuat o vizită în judeţul Harghita la invitaţia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, a recunoscut că prezenţa sa în România are legătură cu campania electorală din ţara noastră, la fel ca şi vizitele altor înalţi oficiali ai Guvernului ungar, şi i-a îndemnat pe maghiari să meargă la vot pe 11 decembrie.

‘Pentru Guvernul Ungariei şi pentru Ungaria, nu este indiferent ce se va întâmpla duminică şi după alegeri, noi suntem interesaţi să existe o reprezentare puternică din partea comunităţii maghiare în Parlamentul României. Şi nu este întâmplător că ieri a fost premierul Orban la Satu Mare, cu două săptămâni în urmă a fost preşedintele Parlamentului, domnul Kover, a fost şi vicepremierul acum 2-3 săptămâni, toate aceste prezenţe nu sunt întâmplătoare. (…) Mesajul meu pentru maghiari este să meargă la vot în număr cât mai mare şi să voteze pentru lista UDMR, pentru această listă de cooperare, de conlucrare cu PCM’, a spus ministrul Dezvoltării din Ungaria.

Întrebat dacă relaţiile economice dintre România şi Ungaria s-au îmbunătăţit, Seszták Miklós a spus că există permanent întâlniri între specialişti, dar că nu s-a produs o schimbare radicală şi şi-a exprimat convingerea că, după instalarea noului Guvern de la Bucureşti, această relaţie se va dezvolta.

‘Au fost şi sunt întâlniri între specialişti, dar o schimbare radicală încă nu s-a întâmplat şi sunt convins că după aflarea rezultatului şi după ce vom şti ce echipă va guverna, vom putea lua legătură cu noua echipă şi vom putea dezvolta şi proiecta şi aceste relaţii pentru viitor. Sigur, pentru noi este important să fim prezenţi, în această perioadă, cu prezenţă economică şi în Transilvania şi în România, dar aşteptăm să vedem cu cine discutăm’, a spus Seszták Miklós.

La rândul său, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a avut un îndemn pentru maghiari să iasă la vot şi şi-a exprimat speranţa că mobilizarea va fi mai mare decât de obicei.

‘Am făcut o înţelegere cu PCM-ul (nr: Partidul Civic Maghiar), aşa cum aştepta o mare parte a electoratului nostru şi sper că va fi o mobilizare mai mare decât de obicei, dar ştiu foarte bine care sunt problemele, oamenii sunt dezamăgiţi, oamenii sunt furioşi, şi noi suntem furioşi, şi noi suntem dezamăgiţi de foarte multe ori, dar nu există o altă cale. Trebuie să păstrăm acest mijloc, această prezenţă în Parlamentul României şi o prezenţă puternică înseamnă că nu putem fi ocoliţi când se iau decizii importante şi vor fi decizii importante în anii care urmează, doar dacă ne gândim la reforma admnistrativă sau la reforma în învăţământ. Sunt două domenii extrem de importante’, a conchis Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR şi ministrul ungar al Dezvoltării au făcut aceste declaraţii la Cârţa, comuna natală a lui Kelemen Hunor, acolo unde statul maghiar finanţează înfiinţarea unei academii de hochei.