Guvernul italian mai are doar câteva ore de trăit

0
9

Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele (M5S), a indicat marţi că este iminentă căderea guvernului de coaliţie, în care formaţiunea sa populistă este partenera partidului de dreapta Liga, transmite Reuters.

Alegerile anticipate sunt dorite de Liga lui Salvini care în acest moment în sondaje are peste 40%, scor care i-ar da posibilitatea să formeze singur un viitor guvern.

Di Maio i-a mulţumit premierului Giuseppe Conte pentru activitatea în fruntea executivului: „Orice s-ar întâmpla, vreau să vă spun că a fost o onoare să colaborez la acest guvern”, a spus el.

Liderul Ligii, vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini, a cerut alegeri anticipate, cu trei ani şi jumătate înainte de termen, fiind încrezător că popularitatea în creştere indicată de sondajele de opinie îi va permite să rămână la putere şi să trimită M5S în opoziţie. Pe de altă parte, surse politice au declarat marţi agenţiei Reuters că Partidul Democrat, aflat acum în opoziţie, avut un dialog iniţial bun cu M5S, alături de care ar putea forma o nouă coaliţie guvernamentală.