spot_img
4.1 C
București
marți, decembrie 10, 2024
AcasăAnalizeGuvernul introduce o nouă taxă: 2% taxă de solidaritate

Guvernul introduce o nouă taxă: 2% taxă de solidaritate

-

Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunţat miercuri seară la Antena 3 ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.

- Reclama -

„E o taxa ce se aplica la fondul de salariu, care nu poate fi eliminata sau comasata cu alte categorii de contributii”, a adaugat el.

- Advertisement -

„Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă (…) Este o directiva europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. 0,25 este valoarea exactă a taxei. Taxa o plăteşte angajatorul la fondul de salarii. Au fost foarte multe discuţii cu sindicatele care spuneau: domne, nu va rămâne nicio responsabilitate în sarcina angajatorului. Dacă el trebuie să plătească pentru angajat, dar nu va fi responsabil din acest punct de vedere, va crea o problemă angajatului în sine. Lăsaţi taxe şi la nivelul angajatorului astfel încât să vă puteţi îndrepta asupra lui, să puteţi realiza ulterior nişte măsuri de coerciţie pentru a putea răspunde faţă de bugetul de stat pentru neplata acelei sume. Şi am zis ok, transferăm o parte din aceste contribuţii şi la nivelul angajatorului să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”, a explicat Mişa.

La sfârşitul lunii iunie, Cabinetul Tudose intenţiona să introducă tot o taxă de solidaritate, dar care era prevăzută pentru cei cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, bani urmând să ajungă la bugetul pentru Sănătate.

- Advertisement -

Ministrul Finanţelor a mai anunţat că impozitul pe venit va fi de 10% pentru toate persoanele, inclusiv pentru cei cu salarii de sub 2.000 de lei.

„Scăderea de la 16% la 10% va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 pentru absolut toate veniturile”, a precizat Mişa.

În ceea ce priveşte impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000  de lei, Ionut Mişa a răspuns: „Această măsură nu va fi implementată”.

În campania electorală PSD anunţa că impozitul pe venit va scădea de la 16 % (2016) la 0 % la 1 ianuarie 2018 pentru salariaţii care au minim 2.000 de lei brut pe lună şi de la 16 % la 10 % (2018) pentru cei cu un salariu brut lunar de peste 2.000 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img