Noua putere (PSD – ALDE) a surprins mediul de afaceri cu eliminarea peste noapte a plafonului de cinci salarii brute la CAS, măsură care nu a fost prezentată în campania electorală. Noul guvern PSD a atacat frontal veniturile managementului superior din companii şi bănci prin eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute la plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS).Prevederea inclusă în Ordonanţa de Urgenţă nr. 3/2017, adoptată vineri dimineaţă, în a doua şedinţă de guvern, şi publicată imediat, vineri seară, în Monitorul Oficial nr. 16/2017, va intra în vigoare de la 1 februarie 2017, deci primele salarii cu CAS neplafonat vor fi încasate în martie.Mai mult, a fost anulată şi proaspăta prevedere din Codul fiscal intrată în vigoare la 1 ianuarie 2017 de plafonare a contribuţiilor la bugetul de asigurări de sănătate la de cinci ori salariul mediu brut.Pentru un salariu net lunar de 10.000 de euro (45.000 de lei), cât câştigă un director general de companie în România, pierderea este de 3.976 de lei. Plafonarea CAS a fost introdusă de guvernul Boc în 2011. PSD nu a vorbit deloc în campania electorală despre această posibilitate de eliminare a plafonului la CAS, iar prevederea nu se regăseşte nici în programul de guvernare. scrie Ziarul Financiar.
Sunt afectaţi toţi cei cu salarii de peste 14.230 de lei brut, adică multiplu de cinci salarii brute pe economie, ceea ce înseamnă un salariu mediu net de 10.000 de lei. Pentru cine câştigă spre exemplu 20.000 de lei net lunar, pierderea este de 1.184 de lei.
Managerii aşteptau de fapt un câştig la salariu de la 1 ianuarie 2017 de câteva sute de lei venit din plafonarea contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS) la cinci salarii medii brute, dar până la urmă se vor trezi cu o scădere a salariului net din cauza eliminării plafonului la CAS.
„Dacă vrem să atragem investiţii cu valoare adăugată, unde angajaţii să fie bine plătiţi, nu aceasta este calea. Firmele de IT spre exemplu vor fi clar afectate, vor deveni mai puţin competitive“, a spus Daniel Anghel de la Consiliul Investitorilor Străini.
În IT salariul mediu net a ajuns la 1.000 de euro, iar experţii câştigă de multe ori peste 4.000 -5.000 de euro net lunar. Multinaţionalele din România au devenit o atracţie inclusiv pentru oameni cu experienţă în IT din ţări precum Portugalia sau Germania.
Pentru a păstra salariul mediu net neschimbat, companiile trebuie să majoreze brutul din contracte.