AcasăExterneGuvernul canadian vrea abrogarea legii privind retragerea cetățeniei pentru terorism

Guvernul canadian vrea abrogarea legii privind retragerea cetățeniei pentru terorism

-

Guvernul liberal canadian condus de Justin Trudeau a înaintat joi în parlament un proiect vizând abrogarea legii de retragere a cetățeniei canadienilor cu dublă naționalitate găsiți vinovați de terorism, spionaj sau trădare, transmite AFP.

Liberalii revin astfel asupra unei legi votate în 2015 sub precedentul guvern conservator.

Decizia vine în contra-curent cu intenția Franței de reformare a Constituției prin înscrierea retragerii cetățeniei în cazul persoanelor cu dublă naționalitate responsabile de infracțiuni teroriste.

‘Această lege a creat două clase de canadieni. Noi credem că nu există decât o clasă de canadieni și că toți aceștia sunt egali’, a declarat ministrul imigrației, John McCallum, prezentând proiectul, o promisiune de campanie a lui Justin Trudeau.

‘Toți canadienii care comit infracțiuni ar trebui să răspundă pentru faptele lor prin intermediul sistemului judiciar canadian’, a explicat guvernul.

Proiectul legislativ a fost depus joi în Camera Comunelor, în care liberalii conduși de Trudeau dispun de o majoritate confortabilă.

Potrivit unei surse din guvern, Canada îi va reacorda cetățenia singurei persoane căreia i-a fost retrasă în baza legii actuale.

Este vorba despre Zakaria Amara, închis pe viață în Québec pentru punerea la cale, în 2006, a unor atentate în centrul orașului Toronto. Acestuia i-a fost retrasă cetățenia în toamna trecută, în plină campanie electorală, la intrarea în vigoare a legii pregătite de fostul guvern conservator.

- Advertisment -

Must Read

Soțul lui Merkel: Nemții sunt leneși

0
Joachim Sauer, soţul cancelarului german Angela Merkel, a renunţat marţi la stilul rezervat care a marcat de obicei declaraţiile sale publice şi a deplâns...