spot_img
12.2 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăExterneGuvernul canadian vrea abrogarea legii privind retragerea cetățeniei pentru terorism

Guvernul canadian vrea abrogarea legii privind retragerea cetățeniei pentru terorism

-

Guvernul liberal canadian condus de Justin Trudeau a înaintat joi în parlament un proiect vizând abrogarea legii de retragere a cetățeniei canadienilor cu dublă naționalitate găsiți vinovați de terorism, spionaj sau trădare, transmite AFP.

Liberalii revin astfel asupra unei legi votate în 2015 sub precedentul guvern conservator.

- Advertisement -

Decizia vine în contra-curent cu intenția Franței de reformare a Constituției prin înscrierea retragerii cetățeniei în cazul persoanelor cu dublă naționalitate responsabile de infracțiuni teroriste.

‘Această lege a creat două clase de canadieni. Noi credem că nu există decât o clasă de canadieni și că toți aceștia sunt egali’, a declarat ministrul imigrației, John McCallum, prezentând proiectul, o promisiune de campanie a lui Justin Trudeau.

- Advertisement -

‘Toți canadienii care comit infracțiuni ar trebui să răspundă pentru faptele lor prin intermediul sistemului judiciar canadian’, a explicat guvernul.

Proiectul legislativ a fost depus joi în Camera Comunelor, în care liberalii conduși de Trudeau dispun de o majoritate confortabilă.

Potrivit unei surse din guvern, Canada îi va reacorda cetățenia singurei persoane căreia i-a fost retrasă în baza legii actuale.

Este vorba despre Zakaria Amara, închis pe viață în Québec pentru punerea la cale, în 2006, a unor atentate în centrul orașului Toronto. Acestuia i-a fost retrasă cetățenia în toamna trecută, în plină campanie electorală, la intrarea în vigoare a legii pregătite de fostul guvern conservator.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img