Guvernul belgian pierde majoritatea din cauza Pactului pentru Migrație: 4 miniștri au demisionat

0

Miniştrii naţionalişti flamanzi ai formaţiunii N-VA vor demisiona din coaliţia aflată la putere în Belgia de patru ani, din cauza unei divergenţe profunde privind Pactul ONU privind migraţiile, potrivit unui anunţ făcut duminică de către unul dintre ei, ministrul de interne Jan Jambon, relatează AFP și Agerpres.

Este clar, este hotărât”, a declarat Jambon la televiziunea publică RTBF, confirmând plecările şi punând astfel capăt mai multor ore de incertitudine.

Odată informat în legătură cu retragerea de la guvernare a N-VA, premierul Charles Michel ar urma să preia conducerea unui guvern fără majoritate în parlament, cu cinci luni până la viitoarele alegeri legislative, prevăzute să aibă loc în mai 2019.

El trebuie să numească duminică noi miniştri pentru a-i înlocui pe cei ai N-VA şi să redistribuie portofoliile (de la Interne, dar şi de la Finanţe, Apărare şi Migraţie).

Liderul N-VA, Bart de Wever, i-a adresat un ultimatum sâmbătă seara lui Charles Michel, lăsând să se înţeleagă că N-VA se va retrage din guvern dacă premierul pleacă duminică la Marrakesh (Maroc) pentru a aproba, în numele Belgiei, Pactul ONU privind migraţiile.