spot_img
16.8 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăActualitateGuvernul are o gaură la buget de 4 miliarde euro, Iohannis cumpără...

Guvernul are o gaură la buget de 4 miliarde euro, Iohannis cumpără avioane

-

S-a lămurit de ce a convocat Klaus Iohannis ședința CSAT de azi: în contextul în care guvernul caută disperat soluții să acopere gaura de 4 miliarde de euro din bugetul de stat, România a decis să cumpere cele mai scumpe și mai performante avioane americane de luptă, celebrele F-35, transmite Inpolitics.

”Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia. În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a” se arată în comunicatul final al Președinției.

Prețul unui avion F-35, considerat cel mai complet avion multi-rol al momentului, pleacă de la 80 de milioane de dolari, iar o oră de zbor costă peste 40.000 de dolari. În acest moment, România încă așteaptă primele aparate F-16 second-hand achiziționate de la norvegieni. Conform generalului-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, dacă România semnează contractele în acest an, avioanele F-35 ar veni după 2030.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img