spot_img
22 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăOpiniiGuvernarea militarizată a majordomului lui Klaus von Brukenthal

Guvernarea militarizată a majordomului lui Klaus von Brukenthal

-

Premierul Florin Cîțu a ajuns șeful PNL – mai exact, un fel de majordom care reprezintă pe stăpânul casei la liberali. Ce oferă liberalii sub Iohannis-Cîțu României?Pentru că au cîștigat președinția (că asta e tot ce au cîștigat) și au serviciile secrete, ei oferă următoarele, scrie Alina Mungiu Pippidi pe România Curată.

- Reclama -

CE OFERĂ LIBERALII CONFORM AM PIPPIDI:

- Advertisement -
  1. O guvernare fără majoritate transparentă pe timp de pandemie și criză, pe bază de acoperiți și de dosare, tehnic un guvern minoritar, care nu se teme de alegeri, pentru că manipulează ce rezultă din orice alegeri, și de asta nu mai caută politicieni cu charismă sau performanți.
  2. O guvernare militarizată, cu alegerile, vaccinarea, controlul fondurilor europene, integritatea și multe altele scoase de sub control civil, cînd în țările civilizate din Europa sunt miniștri femei și la Apărare, ca să semnalizeze că europenii vor pace, nu război, și numai instituțiile civile se ocupă de cele de mai sus.
  3. O guvernare misogină, cu femeile din partid puse la ”Grupuri Vulnerabile” și ”Români de pretutindeni”, sau la Muncă. Orice părere ați avea despre Gorghiu, Anisie și Turcan, a le considera inferioare cumva lui Bode și compania e cu totul deplasat, iar la armata de vreo 30 de vicepreședinți a avea doar 3 femei (10%) și pe zonele astea de nivelul Congo.
  4. O guvernare parohială, cu Robert Sighiartău (who is he?) la Externe, ca să fie clar că PNL nici nu concurează cu urmașii lui Adrian Năstase și ADIRI din zona de Externe ca Bogdan Aurescu sau Leonard Orban cu care președintele se simte așa de bine (l-a pierdut pe Mihalache doar), și se mulțumește doar să mai bage niște pile pe la consulate sau  ambasade fără a avea pretenții să influențeze și ce politică facem, deși în vremurile astea numai standard nu ar trebui să fie politica externă.
  5. O guvernare monopolistă, în controlul complet al fondurilor de rezervă și PNRR, rețeta corupției, care se ține prin împărțeala de pomeni la UDMR și primarii opoziției.
  6. O guvernare care a relativizat statul de drept, cu împiedicarea votării moțiunii de cenzură, infiltrarea conducerii principalului partid de opoziție cu oameni de la SRI, presiuni asupra Curții Constituționale și Avocatului Poporului, și evident continuarea intervenției în justiție, acolo unde PSD încerca să intervină legal, schimbînd (cel mai adesea) necuvenit legile, PNL nici nu își bate capul, că nu e nevoie să schimbi legea ca prostul în văzul lumii, e destul să o ocolești.
  7. O guvernare la fel de meritocratică precum partidul, cu oamenii pe care opinia publică independentă îi voia în frunte (Bolojan, Motreanu) trași pe linie moartă tocmai pentru că sunt buni și mai autonomi ca alții (să ne înțelegem, anchete se pot face oricui, Motreanu și are, așa că e ipocrit din partea presei să îi întrebe pe ăștia de ce nu se luptă pe față cu Iohannis și serviciile. Nu au cum, de aia. În schimb Sorin Câmpeanu, mutat direct din guvernările PSD, e model de succes național și internațional.
  8. O contraperformanță economică, cu o creștere economică bazată pe consum (mall-uri deschise indiferent de incidența COVID) și mărirea deficitului de cont curent, o economie de nunți, botezuri și festivaluri.
  9. O contraperformanță sanitară, cu cei mai mulți morți de Corona din Europa zilele astea și sub 30% vaccinați, cu comunele de centură din București iarăși închise și secțiile de ATI din toate orașele mari fără un loc.
  10. O guvernare propagandistică, dovedită că a mințit în legătură cu numărul de morți de COVID și că dezinformează cu bună știință cînd, în loc să vedem zilnic procentul de supraviețuitori de la ATI și cîte din cazurile care ajung acolo sunt de nevaccinați ne comunică ce procent din teste a fost pozitiv și alte lucruri irelevante. Tot managementul pandemiei sub Florin Cîțu a fost cinic și criminal, și e anchetat doar că a achiziționat prea multe vaccinuri, ceea ce e irelevant, în loc să fie anchetat pentru abuzul în serviciu de a fi intervenit frecvent peste epidemiologi și a fi lăsat Bucureștiul în afara scenariului roșu peste limita legală, că avea el un congres de cîștigat.

În condițiile astea, felicit pe cei care au susținut mereu că nu există stat paralel iar zilele astea prin presa SPP analiștii lor pretind că ei au fost primii care l-au descoperit (da, măi băieți, statul paralel sunt alte servicii, mai ales cînd cîștigă ele) și pe societatea civilă care a fost așa chioară la demonstrațiile Rezist! că a crezut că ea singură umple piețele alea prin mușchii proprii, iar azi trebuie să angajeze hamali să ajute la cărat megaciolanul la congresul PNL, că e greu de dus în patru oameni cît le-au mai rămas.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img