spot_img
30.6 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăBasarabiaGuvern minoritar PLD-PD la Chișinău, susținut de comuniști VORONIN A PUS CONDIȚIA...

Guvern minoritar PLD-PD la Chișinău, susținut de comuniști VORONIN A PUS CONDIȚIA CA LEANCĂ SĂ NU MAI FIE PREMIER

-

„Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Democrat, împreună, au convenit să-şi asume responsabilitatea guvernării. Detalii vizavi de acest acord vor fi oferite în scurt timp”, a spus Vlad Filat în deschiderea ședinței de azi a Parlamentului de la Chișinău, citat de presa din R.Moldova.Liderul PLDM a cerut apoi o pauză pentru a conveni cu PDM cîteva detalii de ordin tehnic, după care Legislativul ar urma să încerce să-și aleagă un președinte.
PLDM a obținut 23 mandate și PD – 19 mandate. Astfel, se va crea un Guvern minoritar, ce va fi susținut cel mai probabil de către Partidul Comuniștilor.
REACȚIA LIBERALILOR EXCLUȘI DIN ALIANȚA DE GUVERNARE: Succes, Vladimir Vladimirovici
Reacția liberalilor a fost dură. „Stimați colegi, eu cred că mai corect ar fi dacă am anunța o pauză pentru patru ani. Așa cum ați lucrat în toamnă, așa lucrăm și patru ani. În patru ani vom hotărî cine totuși trebuie să conducă republica asta, este sau nu majoritate…Succes, Vladimir Vladimirovici”, a declarat Mihai Ghimpu, președintele PL.
„Noi am stat și ne-am chinuit ieri, ne gândeam oare gestul lui Lupu la cine se referea, acum am înțeles că este vorba despre poporul Republicii Moldova”, a spus Valeriu Munteanu.
DECLARAȚII CONFERINȚĂ DE PRESĂ CREAREA COALIȚIEI DE GUVERNARE:
Vlad Filat, președintele PLDM: „În toată această perioadă de timp, în 7 săptămâni și jumătate, am muncit solidar cu PD pentru a forma o coaliție cu PL. Din păcate nu s-a reușit, motive și obiective, dar în mare parte subiective. Timpul a expirat. PLDM și PD își asumă foarte responsabilitatea să asigure o guvernare în Republica Moldova. Vom semna acordul politic de constituire a Alianței pentru o Moldovă Europeană”.
Marian Lupu, președintele PD: „Confirm că am decis și astăzi vom instituționaliza această alianță PLDM-PD. Am avut alegeri parlamentare, rezultatele sunt pe care le vedeți. S-au creat niște condiții deloc ușoare”.

- Reclama -

VORONIN A PUS CONDIȚII: FĂRĂ LEANCĂ PREMIER
Vladimir Voronin a recunoscut că le-a cerut liberal-democraților să nu-l propună pe Iurie Leancă la funcția de premier. Astfel și-a condiționat comunistul votul fracțiunii sale pentru funcția de președinte al Parlamentului alături de PLDM și PD, transmite deschide.md.
Reporter: E adevărat că i-ați spus PLDM-lui, NU LEANCĂ?
Voronin: Da, nu Leancă și NU încă mulți alții, urmează să-i aflați.
La întrebare dacă ar accepta-o pe Natalia Gherman în funcția de șef al Cabinetului de miniștri, Voronin a evitat să răspundă.
În context, precizăm că surse de încredere ale portalului nostru ne-au spus că astăzi Vlad Filat a convocat Consiliul Politic al PLDM la care ar fi spus că nu-l poate înainta pe Leancă la funcția de premier. Totodată, PLDM s-a arătat disponibil să ocupe funcția de speaker al Parlametului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img