spot_img
2.4 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeGrupul PPE: Consumul responsabil, investițiile în regenerabile și eficiența energetică, esențiale pentru...

Grupul PPE: Consumul responsabil, investițiile în regenerabile și eficiența energetică, esențiale pentru depășirea crizei energetice 

-

Consumul responsabil este cea mai rapidă și cea mai ieftină modalitate de a aborda criza energetică actuală”. Mesajul vine de la cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Grupul PPE. Reprezentanții acesteia spun că economiile de energie reduc facturile pentru gospodăriile private și IMM-uri, reduc emisiile de CO2 din atmosferă și reprezintă cea mai eficientă modalitate din punct de vedere al costurilor de a realiza tranziția ecologică. 

- Reclama -

Uniunea Europeană s-a angajat să-și reducă emisiile nete cu 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030 și negociază în prezent un pachet de legi privind energia și clima – denumit „Fit for 55” – pentru a atinge acest obiectiv.

- Advertisement -

„Pe măsură ce luptăm cu criza energetică actuală, punem bazele unui sistem energetic mai curat și mai modern, care ne va fi de folos în anii următori”, a spus recent comisarul Eeropean pentru Energie, Kadri Simson. 

Comisarul a prezentat săptămâna aceasta în Comisia pentru Industrie și Energie din Parlamentul European, condusă de Cristian Bușoi (Grupul PPE) și măsurile pe care CE le-a propus pentru depășirea crizei energetice și protejarea cetățenilor și companiilor în fața avalanșei creșterii prețurilor. 

- Advertisement -

“Achizițiile comune de gaze și stabilirea unui nou indicator de preț, altul decât TTF, se află printre principalele propuneri ale Comisiei. Am discutat cu comisarul european și despre normele de solidaritate și despre un mecanism de alocare, în caz de urgență, care va determina modul în care este distribuit gazul și la ce preț. Creșterea eficienței energetice și Planul de acțiune pentru digitalizarea energiei au fost alte punct importante pe agenda dezbaterilor”, a declarat Cristian Bușoi.   

UE nu se mai poate baza pe furnizori și rute unice de aprovizionare, a mai subliniat eurodeputatul, care spune și că “în ciuda circumstanțelor sumbre, drumul pe care am pornit acum ne va duce către independența energetică și creștere economică”. 

Reprezentanții Grupului PPE consideră, de asemenea, că energia regenerabilă este de cea mai mare importanță pentru contribuția Europei la Acordul de la Paris privind schimbările climatice, realizarea neutralității climatice până în 2050 și independența energetică a Europei. 

„Uniunea Europeană are un plan foarte clar, de a elimina total importurile de gaz din Rusia. La insistența Parlamentului European, inclusiv a Comisiei pe care o conduc, ITRE, vorbim de orizontul anului 2027. Pentru a ne atinge obiectivul avem nevoie de investiții masive în regenerabile – solare, eolian, geotermal și în infrastructura de hidrogen. Eficiența energetică este esențială, iar strategia solar rooftop ne va ajuta care susține montarea de panouri solare pe majoritatea clădirilor noi, rezidențiale și care au o anumită suprafață minimă, și comerciale și pe cele vechi este extrem de utilă”, a declarat Cristian Bușoi. 

Eurodeputatul Grupului PPE mai spune că este esențial ca Europa să își lărgească orizontul de aprovizionare, să-și consolideze relațiile cu Norvegia, să crească importurile SUA, Azerbaidjan, din nordul Africii, dar și din Qatar. 

Reprezentanții Grupului PPE îndeamnă în același timp la echilibru și subliniază că obiectivele de economisire a energiei nu trebuie să blocheze activitatea industriei, care trebuie să rămână competitivă. 

Material realizat cu sprijinul Grupului PPE din Parlamentul European

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img