Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) cere Ministerului Educaţiei să dispună iniţierea procedurii de retragere a titlului ştiinţific acordat procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, susţinând că în teza acesteia de doctorat sunt „cel puţin 11 incidenţe de plagiat”, transmite news.ro.
Preşedintele Grupului pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), Dorin Isoc, a declarat, luni, pentru News.ro, că asociaţia a transmis în cursul acestei zile, prin poşta rapidă, atât Ministerului Educaţiei, cât şi Universităţii de Vest din Timişoara „toate documentele şi dovezile” pentru a demonstra că lucrarea de doctorat a Laurei Codruţei Kovesi a fost plagiată.
„Prin prezenta vă solicităm să dispuneţi realizarea unei anchete cu privire la condiţiile pe care noi le apreciem, în mod argumentat, drept neconforme cu privire la modul de elaborare şi redactare a tezei de doctorat depusă şi susţinută de Kovesi Laura Codruţa”, se arată în sesizarea transmisă de asociaţia GRAUR.
„În situaţia în care circumstanţele neconformităţilor sesizate se vor dovedi în întregime sau în mod parţial veridice, vă mai solicităm să dispuneţi retragerea titlului ştiinţific acordat şi apelul la organele abilitate pentru a constata şi sancţiona şi alte încălcări posibile ale legii, cum ar fi depunerea sub semnătură a unei teze pentru o lucrare despre care autorul a declarat, în mod implicit, că ar fi realizată de el şi că i‐ar aparţine şi care se dovedeşte neconformă. (…) rezultă că teza menţionată cuprinde un număr semnificativ de incidenţe de plagiat, adică cel puţin 11, astfel încât lucrarea are caracterul unei lucrări plagiate. Este şi raţiunea pentru care vă solicităm să dispuneţi iniţierea procedurii de retragere a titlului ştiinţific acordat autoarei”, arată reprezentanţii GRAUR în sesizarea transmisă Ministerului Educaţiei.
Ei mai susţin că lucrarea de doctorat a Laurei Kovesi cuprinde „un plagiat multiplu”.
Totodată, Asociaţia GRAUR, cu sediul la Cluj-Napoca, a transmis şi un comunicat de presă în care explică rolul asociaţiei: „În acord cu menirea asociaţiei noastre se impune să facem o serie de detalieri: Suntem o asociaţie non-guvernamentală şi apolitică provenind din mediul universitar. Preocuparea noastră este să oferim o alternativă la celelalte căi pe care societatea le analizează, le alege şi le promovează. De mai bine de zece ani, ne preocupă plagiatul ca o formă perfidă şi deosebit de periculoasă a unei reţele de corupţie cu rădăcini adânci în lumea academică şi, de aici, în toate segmentele şi articulaţiile societăţii, ne preocupă combaterea fenomenului”.
Reprezentanţii asociaţiei mai spun că plagiatul nu poate fi combătut „în birouri, pe ascuns, pe relaţii, ci în faţa societăţii, astfel încât tineretul, cetăţenii să înveţe cum se luptă cu ciuma care generează corupţia, cum poate fi învins cancerul care a atacat şcoala românească”.
Reprezentanţii asociaţiei explică, în documentul citat, şi modul de lucru – identificarea şi publicarea plagiatelor într-un Index al Operelor Plagiate. „Prin semnalările cititorilor noştri sau din materialele care apar în spaţiul public, ajungem la suspiciuni de plagiat pe care le verificăm şi apoi le publicăm. Odată publicate, plagiatele devin dovezi că fenomenul nu este dorit şi că cei care-l practică riscă expunerea publică. În faţa acţiunilor partizane şi rău-intenţionate al demnitarilor Guvernului şi membrilor Parlamentului României care riscă să scoată tot mai mult ţara din lumea civilizată, căutăm forme noi şi inovative, suntem siliţi să facem apel la o transparenţă deplină”, mai spune sursa citată.
Asociaţia mai arată că acordă o atenţie specială cazurilor de plagiat care se referă la demnitari ai statului român, considerând că este dreptul societăţii civile să trateze aceste cazuri ca fiind deosebit de grave fiindcă plagiatul este prima formă de corupţie.