The Guardian explică faptul că Richard Gates (foto), de 45 de ani, fost asociat al lui Paul Manafort, cel care a condus în perioada iunie-august 2016 campania lui Donald Trump, a lucrat și pentru președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Acesta ar fi finanțat așa-numitul „Grup Habsburgic”, care a inclus foști oficiali europeni de top, în perioada 2012 – 2013.
Potrivit unor noi acuzații depuse vineri într-un tribunal din Virginia, europenii cunoscuți sub numele de „Grupul Habsburgic” erau conduși de un „fost cancelar european” și plătiți, în mod secret, de Paul Manafort, fostul manager de campanie al lui Donald Trump.
Washington Post explică faptul că există două țări în Uniunea Europeană în care cuvântul „cancelar” este folosit pentru a-l denumi pe șeful guvernului. Ambele au legături istorice puternice în timpul dinastiei habsburgice – e vorba de Austria și Germania.
În Europa, speculațiile au mers repede către Alfred Gusenbauer (foto), care a fost cancelarul Austriei în 2007 – 2008. De la încetarea mandatului, Gusenbauer a fost criticat pentru contractele sale de consultanță pentru regimurile autocratice. El a fost, de asemenea, amintit în celebrele documente Panama Papers.
Alfred Gusenbauer a fost presedintele pentru Europa al companiei Gabriel Resources și în conducerea companiei Strabag.
Gusenbauer este unul dintre cei mai influenți social-democrați europeni, fiind unul dintre ideologii europeni contemporani importanți ai acestei doctrine. Cariera filosofică a fost dublată și de una politică. Înainte de a conduce Partidul Social-Democrat (SPO) din Austria, între 2000 și 2008, și de a fi cancelar al Austriei (2007-2008), Gusenbauer se afirmase deja și pe plan internațional, fiind vice-președinte al Uniunii Internaționale a Tineretului Socialist (1985-1989) și vice-președinte al Internaționalei Socialiste (în 1989).
La sfârșitul anului 2006, SPO condus de Gusenbauer a câștigat alegerile din Austria, dar pentru a avea majoritate absolută în Parlament s-a aliat cu Partidul Popular (OVP). Astfel, pe 11 ianuarie 2007, Gusenbauer a fost numit în funcția de cancelar al Austriei (cea mai importantă funcție a țării), dar popularitatea lui s-a degradat rapid din cauza nerespectării promisiunilor făcute în campania electorală (cum ar fi cele legate de eliminarea taxelor universitare de școlarizare, dublată de introducerea de către SPO a obligativității pentru elevi de a efectua 60 de ore de muncă în folosul comunității – ceea ce a dus la ample proteste studențești -, sau implicarea în Afacerea Eurofighter). Pe 16 iunie 2008, Gusenbauer a pierdut șefia SPO, iar după alegerile anticipate din septembrie 2008, a părăsit și cancelaria. Eșecul guvernării SPO alături de OVP a avut ca și consecință și obținerea unor scoruri record de către formațiunile de extremă dreaptă din Austria, îndeosebi de către Partidul Libertății (FPO). Alfred Gusenbauer a stabilit astfel și un record – cel mai scurt mandat de cancelar al Austriei după al doilea război mondial.
Trecerea în planul secund al politicii, i-a oferit ocazia lui Alfred Gusenbauer de a-și construi o nouă carieră, în calitate de ideolog al social-democrației și de consultant, fie pentru companii private, fie pentru partide, guverne sau chiar… dictatori din întreaga lume. La începutul anului 2009 a primit titulatura de Leitner Global Fellow la Columbia University (SUA). În CV-ul public al lui Gusenbauer regăsim, de asemenea, și titulatura de Visting Profesor la Institutul de Politici Globale de la Harvard.
În iulie 2009, Gusenbauer a devenit membru al Consiliului de Supraveghere al Alpine Holding, un conglomerat de firme de construcții austriece, de unde a demisionat în mai 2010 pentru a putea prelua funcția de conducere a Consiliului de Supraveghere al… Strabag. În același timp, a fost numit și președinte al Consiliului de Administrație al fundației private a Strabag, condusă atunci de către președintele companiei, Hans Peter Haselsteiner, fostul oponent politic liberal al lui Gusenbauer. La nivel internațional, a devenit membru al Clubului de la Madrid, organizație formată din peste 80 de foști premieri și președinți, al cărei scop declarat este de a lucra ”pentru consolidarea guvernanței democratice”.
Fostul cancelar austriac figura într-un articol publicat de Washington Post drept consilier al președintelui kazah Nursultan Nazarbayev, acuzat de încălcare a drepturilor omului în țara sa. În septembrie 2013, Alfred Gusenbauer a devenit consilier și al premierului sârb Alexandar Vucic (n.red- actualmente președinte).
Alfred Gusenbauer a fost și Consiliul Științific al Fundației Institutului Social Democrat ”Ovidiu Șincai” din România.
În Ucraina, ziarul de limbă engleză Kyiew Post reamintește că încă din noiembrie anul trecut, a scris despre Centrul European pentru Modernizarea Ucrainei, cu sediul la Bruxelles, organizație aflată acum în mijlocul acuzațiilor împotriva lui Manafort și Gates.
Fondatorul centrului, fostul ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kozhara (foto), a refuzat să comenteze, dar a declarat, pe 1 noiembrie, postului de televiziune 112 că centrul a fost creat „să spună adevărul despre Ucraina în Parlamentul European și în alte state membre ale Uniunii Europene”.
O ancheta publicată de Buzzfeed încă din 2013 arăta că centrul a plătit bloggerilor americani și sitului web din extrema dreaptă Breitbart pentru o reflectare pozitivă a partidului de guvernământ din Ucraina, în timpul alegerilor parlamentare din 2012.