spot_img
26.9 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăEconomieGrupul de la Vișegrad își face cale ferată de mare viteză

Grupul de la Vișegrad își face cale ferată de mare viteză

-

Realizarea conexiunii liniei de cale ferată de mare viteză între Budapesta-Bratislava-Brno-Varşovia este o voinţă politică comună a ţărilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia, V4), a declarat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, mass-media publice maghiare după întâlnirea care a avut loc luni, la Strbske Pleso din Slovacia, cu miniştrii transporturilor din V4.

- Reclama -

„Am decis împreună ca între capitalele şi marile oraşe ale ţărilor Grupului de la Visegrad să construim o linie de cale ferată de mare viteză care va face legătura între Budapesta-Bratislava-Brno-Varşovia”, a afirmat şeful diplomaţiei ungare, menţionând că încă în această săptămână vor fi lansate procedurile de achiziţie publică în vederea elaborării studiului de fezabilitate.

Péter Szijjártó a mai precizat că desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice care vor fi lansate pe baza studiului de fezabilitate va necesita o jumătate de an şi va fi nevoie încă de un an şi jumătate-doi ani pentru construirea acestei porţiuni de cale ferată. Răspunzând la întrebarea privind finanţarea proiectului, ministrul ungar de externe a menţionat că la întâlnirea de luni au participat şi reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii (BEI) care au manifestat interes faţă de acest proiect. „În acest caz nu este vorba de sprjin, ci de acordarea unui credit, astfel că în privinţa resurselor financiare punctul de referinţă va fi pentru noi competiţia. Proiectul este o investiţie specifică Grupului de la Visegrad, iar despre fondurile necesare pentru realizarea acestui proiect discuţiile vor avea loc în cadrul V4”, a adăugat Péter Szijjártó.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...