spot_img
14.8 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăActualitateGruparea cheie din PNL și jocurile de culise

Gruparea cheie din PNL și jocurile de culise

-

Ludovic Orban și Florin Cîțu se luptă pentru supremație în PNL, iar cele două tabere încearcă să câștige câți mai mulți delegați pentru Congres. În acest timp, în partid s-a format o grupare influentă, care vrea să controleze viitorul Birou politic al PNL și să se afle în tabăra câștigătorului, transmite Radio Europa liberă.

Ce spune Radio Europa liberă:

- Advertisement -

În plin scandal pentru putere în PNL, mai mulți lideri din teritoriu s-au întâlnit pentru a negocia o nouă strategie. Gruparea influentă, dar mai puțin vocală, este formată în prezent din aproximativ 15 organizații.

Decizia majoră luată este să susțină în bloc un candidat la funcția de președinte PNL.

- Advertisement -

Anunțul o să fie făcut după 15-17 iulie, după finalizarea alegerilor interne în mai multe organizații liberale. Printre liderii grupării se numără Ilie Bolojan (Bihor), Dan Motreanu (Giurgiu), Iulian Dumitrescu (Prahova), Mircea Hava (Alba), Gheorghe Falcă (Arad) și Bogdan Huțucă (Constanța). Lor urmează să li se alăture și alți șefi de organizații.

Miza lor o reprezintă controlul asupra viitorului Birou Politic al PNL, rezultat în urma Congresului. Formarea unei grupări de acest tip are drept scop creșterea influenței teritoriului în PNL, pentru ca viitoarea structură de conducere să nu fie făcută de „Orban sau Cîțu”.

„Ce sens avea să anunțăm separat ce facem? Ne-am înțeles că mergem toți în aceeași direcție, vom merge în bloc spre un candidat. După 15 iulie vom anunța pe cine susținem”, a declarat un lider din teritoriu al PNL.

Liderii grupării consideră că strategia unor șefi de organizație de a apărea într-o poză alături de un candidat la Congres sau rezoluțiile de susținere date înainte de alegerile interne din filială demonstrează „infantilism politic”.

„Cătălin Boboc (Brăila) și Pavel Popescu (Sector 4) nu vor mai fi sigur președinți de organizație, dar au apărut în poză cu Cîțu. Nelu Tătaru s-a poziționat alături de Cîțu, dar s-ar putea să piardă alegerile la Vaslui”, a explicat un lider PNL.

Apariția unui al treilea candidat pentru Congres este destul de improbabilă în acest moment, deși s-a vehiculat numele lui Dan Motreanu, europarlamentar PNL. Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că Motreanu a avut mai multe discuții informale cu președintele Klaus Iohannis despre viitorul PNL.

Controlul viitorului Birou Politic este miza centrală a grupului din PNL descris de Europa Liberă. La Congres, Biroul de conducere nu se alege în aceeași zi cu președintele PNL, astfel că jocurile făcute pot fi diferite. Liderii de organizații vor să fie siguri că nu sunt lăsați în afara jocului și beneficiază de sprijinul altor colegi.

Sunt astfel două planuri de discuție și strategii diferite: una pentru Biroul Politic și alta pentru funcția de președinte PNL.

Miza acestui Congres e în jurul unei singure decizii: ce vom face cu prim-ministrul?”, dezvăluie un lider PNL.

Partidul așteaptă un semnal de la președintele Klaus Iohannis: o victorie a lui Ludovic Orban în alegeri echivalează cu schimbarea lui Florin Cîțu din funcția de premier sau nu?

„Bolojan a spus o chestie: învingătorul ia totul sau nu? Dacă președintele dă o declarație și spune că cine câștigă Congresul poate impune premierul, atunci Ludovic Orban are șansa lui. Dacă președintele spune că nu are de gând să schimbe Guvernul și lasă impresia că va rămâne Cîțu, Orban a pierdut”, a explicat un lider de organizație pentru Europa Liberă.

Surse din partid au declarat că Ilie Bolojan a avut rezerve în a se alătura rapid taberei Cîțu. În primul rând, Bolojan este cunoscut pentru relațiile reci pe care le are cu Klaus Iohannis și nu dorește ca partidul să fie controlat 100% de președinte. De asemenea, prezența Alinei Gorghiu în tabăra Cîțu nu este pe placul lui Ilie Bolojan. Ca atare, apariția unei grupări i-ar ușura misiunea lui Bolojan de a se exprima public de partea unui candidat, deoarece va avea garanția că va avea un cuvânt de spus în viitorul Birou Politic.

Liderii grupării susțin că un Birou Politic ar putea să-i corecteze lui Ludovic Orban „tâmpeniile” sau l-ar putea ajuta în politică pe neexperimentatul Cîțu. Declarațiile acestora indică dorința unei conduceri colective, mai democratice, în care președintele PNL să poată fi contrazis.

„Primarii au o singură întrebare: îl pune Iohannis premier pe Ludovic dacă câștigă Congresul sau nu? Asta e întrebarea. Nimeni nu vrea să stea în Opoziție la Cîțu trei ani de zile. Dacă Iohannis nu răspunde la întrebare și îl susține pe Cîțu, primarii întorc armele împotriva lui Orban”, spune un șef de organizație de la PNL.

Scopul edililor este să obțină finanțare de la Guvern, iar decizia stă în pixul lui Florin Cîțu, care este premier. De aceea, viitorul președinte al PNL depinde de mesajul prezidențial despre titularul de la Palatul Victoria.

Integral pe Radio Europa liberă

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img