spot_img
30.3 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeGrup Feroviar Român (GFR) a dezvoltat și implementat în premieră pentru industria...

Grup Feroviar Român (GFR) a dezvoltat și implementat în premieră pentru industria feroviară din România și sud-estul Europei un serviciu digital

-

Grup Feroviar Român (GFR) a dezvoltat și implementat, în premieră pentru industria feroviară din România și sud-estul Europei, ETA Expert, un serviciu digital ce realizează estimări în timp real ale sosirii trenurilor sau vagoanelor la destinație sau în anumite stații din parcurs.

Compania Grup Feroviar Roman (GFR), cel mai mare operator privat feroviar de pe piata romaneasca, este controlata de omul de afaceri Gruia Stoica.

Sistemul este unic în România și Europa de Sud Est, a fost dezvoltat integral de o echipă internă de ingineri a GFR.

Soluția propusă răspunde unei nevoi reale pentru transporturile de marfă realizate pe calea ferată, în contextul în care principalul concurent – transportul rutier, are acces la o multitudine de soluții de acest fel, care îi conferă un avantaj competitiv important. Aplicația ETA Expert este accesibilă clienților GFR care folosesc scrisoarea de trăsură electronică începând cu 17 mai. „În transportul rutier, posibilitatea de a estima ora sosirii la destinație a devenit o banalitate, pentru că astăzi avem cu toții acces la numeroase aplicații dezvoltate de unele dintre cele mai mari companii de software din lume. În cazul industriei feroviare, dezvoltarea unei astfel de platforme este mai complexă, din cauza particularităților pe care le prezintă transportul pe calea ferată”, explică Amedeo Neculcea, director general adjunct al Grup Feroviar Român și coordonatorul acestui proiect.

De exemplu, un vagon poate fi atașat la mai multe trenuri pe durata unui singur transport, astfel încât parametrii descriptivi ai deplasării sale trebuie monitorizați și determinați pe întreg parcursul, încă de la încredințarea expediției la transport. De asemenea, rețeaua feroviară nu este la fel de densă ca cea rutieră încât să permită întotdeauna rute alternative similare, dacă sunt anumite restricții de trafic neprevăzute sau programate. Totodată, operatorii trebuie să fie mereu atenți la diminuările de capacitate de transport și să se adapteze în consecință. Nu este de neglijat nici starea infrastructurii feroviare, care influențează și afectează în mod direct activitatea operatorilor.

Până acum, Timpul Estimat de Sosire (Estimated Time of Arrival – ETA) lua în calcul o serie de parametri ideali, experiența și cunoștințele dispecerului, dar adesea aceste estimări se dovedeau vagi și dificil de realizat. Or ETA reprezintă un element strategic în procesul decizional cu privire la programarea și punerea în circulație a oricărui transport de marfă, necesitând precizie de calcul și accesibilitate”, explică Neculcea.

ETA Expert este cel mai recent proiect dintr-un proces amplu de digitalizare și creștere a transparenței demarat de GFR încă din 2005. Operatorul a dezvoltat și implementat până în prezent peste 20 de aplicații informatice, o parte dintre acestea fiind disponibile prin portalul E-Client GFR, printre care Scrisoarea de trăsură electronică, care oferă acces la datele tehnice privind vagoanele ce se încarcă și asistență la întocmirea contractelor de transport (2017) și Comenzi Feroviare (2012) ce asigura accesul web al clienților la procesul de comandare și asigurare a vagoanelor goale.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img