spot_img
1.6 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023
AcasăDezvaluiriGrindeanu, tatăl și fiul, achizițiile CFR și portul Constanța

Grindeanu, tatăl și fiul, achizițiile CFR și portul Constanța

-

Încă o numire controversată în cadrul companiei de infrastructură CFR SA, în mandatul ministrului Sorin Grindeanu, la șefia Transporturlor. După ce l-a adus de la Timișoara la cârma companiei pe Ion Simu-Alexandru, Sorin Grindeanu s-a gândit că ar fi potrivită și numirea altor oameni de încredere la CFR SA. În consecință, Direcția Achiziții, una cât se poate de importantă în gestionarea banilor publici, a ajuns în martie 2022 la Vasile Gurza, șef divizie și revizor regional la Timișoara, orașul de proveniență al ministrului.Numirea naște semne de întrebare prin prisma faptului că Gurza este pensionar și probabil existau și alte persoane pricepute pentru funcția de director de achiziții. Potrivit declarației sale de avere de pe situl companiei Electrificare CFR unde este membru în Consiliul de Administrație, Vasile Gurza a câștigat 15000 lei pensie pe anul trecut (12 milioane lei vechi lunar), dar aproape de zece ori mai mult, respectiv 144.000 lei (aproximativ 120 milioane lei vechi pe lună) din funcția de revizor general la Timișoara. Ceva bani îi ies și din poziția sa de membru CA Electrificare CFR, ocupată de la începutul lunii mai, scrie Club Feroviar.

- Reclama -

Sursele Club Feroviar menționează că Vasile Gurza ar fi în prezent favorit pentru ocuparea funcției de director comercial al CFR SA. Întrebat de Club Feroviar, Vasile Gurza a negat că ar fi fost numit în aceasta poziție, dar nu a exclus numirea sa în viitor. El a spus că CFR SA se află în reorganizare și că dacă va fi numit, vom afla prin intermediul biroului de presă.

CE MAI SUSȚINE CLUB FEROVIAR:

Afacerile din jurul Ministerului Transporturilor sunt alt punct slab al cupletei Gurza – Grindeanu. Poziția de director de achiziții e importantă și prin prisma faptului că CFR SA va acorda prin încredințare directă lucrări de sute de milioane lei pentru reparații de linii și lucrări în Portul Constanța, potrivit unui memorandum despre care Club Feroviar a relatat aici.

Or, Vasile Gurza, director de achiziții al CFR SA figurează cu o deținere de 10% din titluri în compania Rheinbrucke din Timișoara, alături de fiul său, Vlad Gurza, cu restul de acțiuni. NU este niciun păcat să fii acționar al unei firme, mai ales când aceasta are alt obiect de activitate față de compania la care lucrezi.

În cazul de față însă, Rheinbrucke SRL, firmă cu activități de arhitectură, este câștigătoarea unui contract de aproape 290.000 lei în aprilie 2022, adică exact în perioada în care Vasile Gurza era acționar, dar și director de achiziții al CFR SA. Fiul lui Vasile Gurza, acționarul majoritar Rheinbrucke SRL, Vlad Gurza, explică prezența tatălui său printre acționari prin cerința legală ca o firmă să aibă mai mulți asociați. Cerința a dispărut și, din acest an, Vasile Gurza, directorul de achiziții al CFR, nu mai este printre asociați, fiul său fiind acționar unic. Ca să înțelegeți cât de absurdă este situația, menționăm că la Judecătoria Timișoara există un proces care opune Rheinbrucke, firma fiului, companiei CFR SA, în cadrul căreia tatăl este director de achiziții și direct responsabil.

Firma familiei Gurza

Potrivit ziuaconstanta.ro, Rheinbrucke a fost înființată în anul 1993, cu sediul social în Timișoara. Asociați în firmă sunt Vlad Gabriel Gurza, care deține 90% din părțile sociale și Vasile Gurza care deține 10%. Vlad Gabriel Gurza este administratorul societății. În anul 2021, firma a raportat 10 salariați, la o cifră de afaceri de 5.215.277 lei, cu un profit de 939.750 lei. Compania a încheiat 75 de contracte de achiziții publice în valoare totală de 47.288.030,83 lei. 
Conform confidas.ro, Vlad Gabriel Gurza mai activează și în firmele Atelier Decumanus SRL, Ava Zaya SRL, Elite Best Security SRL, Imia Development SRL, Nonagon Social 1325 SRL, Proseb SRL.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img