spot_img
22.2 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăALEGERI 2020Grindeanu: PNL a adus agricultura românească la "sapă de lemn". PSD a...

Grindeanu: PNL a adus agricultura românească la „sapă de lemn”. PSD a prezentat planul pentru agricultură

-

Guvernarea PNL a adus agricultura românească la „sapă de lemn”, a afirmat, joi, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, care a prezentat un prim draft al programului de guvernare al partidului pentru perioada 2021 – 2024 pentru domeniul agroalimentar.

- Reclama -

„La preluarea guvernării, în 2016, bugetul agriculturii era de 9 miliarde de lei. (…) Guvernarea PNL a adus agricultura românească la sapă de lemn. Plăţile au fost făcute cu întârziere, despăgubirile pentru secetă sunt insuficiente. (…) Din cele peste 100 de programe finanţate în guvernarea PSD, jumătate, mă refer la sectorul agricol, nu mai funcţionează în acest moment, pentru că actuala guvernare fie le-a oprit sau le-a subfinanţat. Rezultatul este unul dezastruos pentru agricultura românească. Sub actuala guvernare, România a ajuns la un deficit comercial de peste 1 miliard de euro în acest domeniu, în primul semestru al 2020, asta în condiţiile în care ţara noastră are un potenţial alimentar care poate asigura hrana pentru o populaţie aproape dublă faţă de cea de faţă, adică undeva 40 de milioane de locuitori „, a susţinut Grindeanu, într-o conferinţă de presă, la sediul PSD.

El a pledat pentru continuarea programelor „bune” implementate în perioada 2017 – 2019 privind irigaţiile, utilajele agricole, constituirea de ferme comerciale puternice. „Este necesară o reţea de depozite de colectare, prelucrare şi desfacere astfel încât produsele româneşti să ajungă în marile oraşe”, a adăugat Grindeanu.

Programul PSD este structurat pe trei principii „clare”, piloni asupra cărora deja a căzut de acord cu reprezentanţii sectorului agroalimentar, a precizat fostul premier.

Primul pilon se referă la „o finanţare justă şi eficientă”, al doilea este legat de securitatea alimentară, care implică susţinerea producţiei autohtone, iar cel de-al treilea pilon vizează durabilitatea activităţilor agricole.

„Avem un plan de guvernare bine structurat pe care îl construim cu sprijinul celor cărora se adresează măsurile pe care le vom implementa”, a spus Sorin Grindeanu.

Totodată, programul PSD pentru sectorul agroalimentar are ca obiectiv siguranţa şi dezvoltarea locurilor de muncă.

Prezent la conferinţa de presă, Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a precizat că PSD a stabilit, cu mult timp înainte, un calendar de discuţii cu reprezentanţii din domeniu, astfel încât să se ajungă la un program coerent, cu măsuri realiste.

„Avem un ţel comun (…) de a ne asigura acea independenţă alimentară pornind de la acele investiţii pe care le realizăm la nivel local, astfel încât să asigurăm necesarul de hrană şi securitate pentru comunele, oraşele, municipiile noastre şi, după aceea, piaţa locală”, a afirmat Botănoiu.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...