Salariaţii din mai toate sectoarele de activitate din Franţa continuă greva începută joi, 5 decembrie, în aşteptarea anunţului premierului Edouard Philippe privind viitoarea reformă a pensiilor. Între timp, transportul public este în continuare aproape, în totalitate blocat nu doar în Paris dar şi în marile oraşe ale Franţei, transmite Radio France Internationale.
Salariaţii din mai toate sectoarele de activitate din Franţa continuă greva începută joi, 5 decembrie, în aşteptarea anunţului premierului Edouard Philippe privind viitoarea reformă a pensiilor.
Sindicatele au anunţat că se vor afla în grevă cel puţin până miercuri seară.
Între timp, transportul public este în continuare aproape, în totalitate blocat nu doar în Paris dar şi în marile oraşe ale Franţei.
7 rafinării din 8 sunt blocate de protestatari ceea ce a deteminat mii de benzinării să rămână închise căci nu mai au stocuri de carburant. Si angajaţii din societatea naţională electricitate EDF s-au alăturat grevei şi au decis o diminuare a debitelor dar promit să nu existe probleme în furnizarea de electricitate.
În Paris, mai multe manifestaţii au loc – ale sindicatelor şi ale membrilor mişcării Vestele galbene.
Profesorii prezenţi la proteste au scandat – «chiar dacă Macron nu vrea, noi suntem aici » iar tinerii studenţi, cu pancarte în mâni, au mărşăluit în Paris strigând «suntem împotriva şomajului şi a nesiguranţei şi cerem grevă pe termen nelimitat».
Universităţile rămân închise şi miercuri la fel şi o parte din licee.
Printre manifestanţi am găsit o profesoară ce militează de un an, în stradă, împotriva reformei pensiilor: „Sunt astăzi în stradă dar protestez de un an alături de Vestele galbene şi de colegii mei din sistemul de învăţământ. Reforma, dacă va fi votată, va însemna un minus în bugetul personal. Am făcut un calcul şi aş pierde undeva între 600 şi 800 de euro din viitoarea pensie. Iar dacă sunt în stradă acum o fac şi pentru copiii mei.”
MIi de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta şi la Montpellier, Toulouse, Marseille.
Pe 5 decembrie, prima zi de grevă generală au manifestat la Paris 800.000 de oameni, potrivit Ministerului de Interne şi 1,5 milioane de persoane, potrivit sindicatelor.
Manifestatie împotriva reformei pensiilor, Paris, 10 decembrie 2019.Image source: Bertrand GUAY / AFP
Traficul în Paris a devenit aproape imposibil, din cauza manifestaţiilor ori a ambuteiajelor existente. Ïn cursul dimineţii s-au înregistrat în regiunea pariziană ambuteiaje care totalizat 400 de km.
Oamenii au căutat astfel alternative pentru a ajunge totuşi la serviciu: „Am fost să îmi iau colegii de muncă, am doi care nu au deloc mijloc de transport pentru a ajunge în capitală, la muncă. Ei locuiesc în suburbia Parisului. Am făcut aproximativ 20 de km în aproape 3 ore.”
O doamnă şi-a pus maşina proprie la dispoziţia colegilor din dorinţa de a-i ajuta să ajungă la muncă: „Si eu iau alţi colegi în maşina personală pentru a ajunge mai repede la muncă. Suntem patru astăzi în maşină. Nu cer niciun bar, nu am intenţia să încasez venituri de la colegi este ideea de a împărţi un bun şi să îi ajut căci pot. Sper că va reveni această noţiune de a împărţi cu cei din jur. Iar greva permite oamenilor să iasă din bula reţelelor sociale şi să stabilească un contact real.”
Un angajat ce lucrează într-um restaurant, a reuşit să ajungă la muncă tot datorită colegului său: „Eu am venit cu chef-ul căci am decis împreună că fie ne ajutăm cu transportul fie menţinem restaurantul închis. Nu am fi putut deschide căci nu aveam cu ce să ajung la restaurant. Ceea ce ne-ar fi adus prejudicii.”
Traficul cu transportul public este puternic perturbat în Paris, în cea de-a sasea zi de greva împotriva reformei pensiilor, 10 decembrie 2019.Image source: REUTERS/Eric Gaillard
Traficul feroviar este perturbat, la fel şi cel aerian – AirFrance a anulat 25% din zborurile planificate pentru marţi. Compania EasyJet a anulat 92 de zboruri.
La Marsilia, protestatari au blocat parţial portul maritim iar autostrăzile au fost blocate marţi în mai multe puncte.
Multe din instituţiile publice din Paris nu au funcţionat marţi iar ghişeele au rămas închise. Iar Marseille, 500 de angajaţi ai spitalului de la Timone au anunţat că sunt în grevă pe termen nelimitat.
Ideea principală este de a reuşi să determine guvernanţii să renunţe la a introduce un sistem universal pe puncte care ar urma să înlocuiască din 2025 cele 42 de regimuri diferite de pensii care există azi în Franţa – regimul general, cel al funcţionarilor, al sectorului privat, regimuri complementare, speciale, etc. Bineînţeles, toată lumea aşteaptă anunţul de miercuri al premierului Edouard Philippe – cel care va detalia viitoarea lege a pensiilor.
Marţi, şeful Executivului a declarat în faţa deputaţilor La Republique en Marche că nu va fi un anunţ “magic” care să poată determina o încetare a grevei. Discuţii vor exista în Parlament ocazie cu care vor putea fi ameliorate elementele necesare, a explicat primul ministru Edouard Philippe.