spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăActualitateGrecia și-a schimbat poziția față de recunoașterea Kosovo. Reacție virulentă a președintelui...

Grecia și-a schimbat poziția față de recunoașterea Kosovo. Reacție virulentă a președintelui sârb. România tace: Să-ți fie rușine pentru ce ai făcut. Să-ți fie rușine! Știu personal cine ți-a dat ordin la telefon

-

Ziarul grec Demokratija, apropiat de Noua Democrație a prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis, de guvernământ, afirmă că președintele sârb Vučić a folosit o „retorică fără precedent” împotriva lui Bakoyani în discursul său către națiune, acuzând atât ea, cât și guvernul grec în ansamblu că sunt „responsabil pentru schimbare bruscă în atitudinea Greciei” față de Kosovo.

- Reclama -

„Mai precis, în timpul discursului său dramatic de la Președinție aseară, președintele Vučić s-a adresat pe nume doamnei Bakojani pe un ton foarte supărat, spunând: „Și să-i spun Dorei Bakojani: Să-ți fie rușine pentru ce ai făcut. Să-ți fie rușine! Știu personal cine ți-a dat ordin la telefon și ai schimbat raportul despre Kosovo… Unii oameni au coloana vertebrală, iar alții sunt lipsiți de coloană vertebrală!’”, a relatat ziarul grec.

- Advertisement -

După cum sa spus, reacția ascuțită a președintelui Serbiei a urmat la mai puțin de 48 de ore după ce raportul Bakoyani a fost acceptat de Conferința Parlamentară a Consiliului Europei, în care fostul ministru grec de externe a propus includerea așa-numitului Kosovo în CE, ocolind obligațiile internaționale ale guvernului și instituțiilor temporare ale primului ministru de la Pristina, Aljbin Kurti, față de poporul sârb din Kosovo, la care a făcut referire chiar Bakojani până acum două săptămâni.

Ziarul apreciază că mișcarea lui Bakojani „pregătește calea pentru recunoașterea internațională a Kosovo” și subliniază că perspectiva recunoașterii așa-zisului Kosovo, de fapt o inițiativă greacă, creează o mare problemă și în Cipru, care i se opune ferm, deoarece este pe bună dreptate îngrijorat că o astfel de dezvoltare ar putea deschide calea pentru recunoașterea părții ocupate a Ciprului. 
Se estimează că responsabilitatea revine în întregime guvernului prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis, care, după cum sa spus, „ocolește pozițiile naționale fără nicio legitimitate politică”.

- Advertisement -

Nu este clară până acum poziția României care la fel ca si Grecia nu recunoștea Kosovo.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img