Grecia, Bulgaria și Serbia își deschid granițele între ele. România care a participat la discuții nu o va face

0
211

Prim-miniștrii din România, Grecia, Bulgaria, Serbia au discutat azi cum să deschidă granițele între ele.Spre deosebire de celelalte state balcanice care au participat la acest format cvadrilateral, România nu este încă hotărâtă să deschidă granițele de la 1 iunie. În schimb, premierul bulgar Boyko Borissov a anunțat că țara sa va suspenda carantina pentru cetățenii care vin din Grecia și Serbia. Deci, cele trei state, Bulgaria, Serbia și Grecia, se deschid pentru turiștii din această regiune.Premierii celor patru state, România, Bulgaria, Serbia și Grecia, au participat astăzi la o videoconferință în eventualitatea stabilirii unui plan comun de relaxare. Rezultă din cele spuse de premierul bulgar că nu s-a ajuns la un numitor comun și că, cel puțin pe moment, România face o opinie separată., transmite Radio Europa Liberă.

Potrivit surselor bulgare, călătoriile care se vor face între cele trei state balcanice, cărora probabil li se va alătura și România, vor avea loc pe baza declarațiilor pe proprie răspundere care să arate că cei care călătoresc nu au fost în carantină nu au simptome de coronavirus, că sunt familiarizați cu situația din țara în care călătoresc și își asumă pe deplin riscul călătoriei.

Premirul român, Ludovic Orban, le-a spus omologilor săi din Grecia, Serbia și Bulgaria că deocamdată legislația autohtonă privitoare la relaxare se află în Parlament, sugerând că abia după ce aceasta trece de legislativ discuțiile pot fi aprofundate.

UPDATE:

Bulgaria, Grecia și Serbia ar urma să creeze o bulă turistică și să renunțe la carantina de 14 zile pentru cetățenii celor 3 țări de la 1 iunie, a anunțat premierul bulgar. Și România a fost invitată să se alăture, dar autoritățile de la București nu au făcut încă niciun angajament. 

„România are totuși o poziție specială, pentru că hotărârea de declarare a stării de alertă trebuie aprobată de Parlament. După aprobarea acestei legi putem lua în calcul deschiderea sezonului turistic și când se va deschide sezonul turistic. Ce este cert este că la sfârșitul săptămânii vom putea avea o primă evaluare a primei săptămâni după starea de urgență. Dacă aceasta va fi pozitivă, în sensul că numărul de îmbolnăviri va rămâne în limitele a ceea ce se întâmplă până acum, sigur că putem să discutăm și de turism, și de deschidere de terase. Dacă, în schimb, evaluarea din punct de vedere sanitar ne va spune că, din contră, numărul cazurilor nu a scăzut, trebuie să ne gândim foarte bine ce măsuri vom lua. Haideți să mai așteptăm câteva zile”, a spus ministrul Economiei Virgil Popescu la Digi24.

„Nu cred că granița cu Bulgaria este închisă, cine dorește să plece poate să se ducă. Dar ce doreau colegii noștri bulgari, sârbi și greci era un protocol între cele patru sate, în așa fel încât circulația turiștilor să se desfășoare fluidizat. Noi înțelegem preocupările lor, le împărtășim, dar sănătatea populației este mult mai importantă decât a da rapid drumul la circulație. Nu avem toate datele, haideți să mai așteptăm câteva zile”, a spus ministrul.

„Eu cred că turiștii români în acest an vor prefera turismul românesc, cred este mai bine să ne concentrăm pe turismul intern, turiștii români să fie în siguranță la mare, sunt convins că în curând vom vorbi de turism înr-un mod organizat și în siguranță în România, asta ne preocupă ca minister al Economiei și Turismului, ca cetățenii români și alții din afara României să vină în concediu în România în siguranță”, a mai spus Popescu.