Jared Kushner, ginerele preşedintelui american Donald Trump şi arhitectul unui mult aşteptat plan pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian, a apreciat că palestinienii ar trebui să aibă “dreptul la autodeterminare”, dar că nu par pregătiţi să guverneze singuri, notează luni France Presse.

Kushner a pus la îndoială şi posibilitatea ca un stat palestinian independent să scape de orice amestec israelian, într-un interviu acordat site-ului de ştiri Axios.

Întrebat despre lipsa totală a încrederii palestinienilor faţă de el, Kushner a răspuns că “nu este aici pentru a i se acorda încredere”.

Ginerele preşedintelui american s-a exprimat cu câteva săptămâni înainte ca administraţia Trump să dezvăluie în Bahrein aspectul economic al unui plan la care Kushner şi alţii lucrează de luni de zile pentru a rezolva conflictul dintre Israel şi palestinieni. Conţinutul său politic rămâne total necunoscut.

Una dintre marile întrebări este soarta aspiraţiei palestinienilor către un stat independent.

Kushner a spus deja că planul nu se va referi la aşa-numita soluţie a două state, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste alături de Israel. Această soluţie face referire la ONU şi este aprobată de conducerea palestiniană recunoscută la nivel internaţional.

De la venirea sa la putere, administraţia Trump a intensificat actele proisraeliene şi măsurile nefavorabile împotriva palestinienilor, comentează AFP. Rupând cu predecesorii săi, administraţia Trump a refuzat să subscrie la o soluţie a două state.

Palestinienii ar trebui să aibă (dreptul la) autodeterminare”, a declarat Kushner pentru Axios, fără a preciza ce a vrut să spună prin aceasta.

Intenţia prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, mare aliat al preşedintelui Trump, este ca în orice reglementare, Israelul să păstreze controlul securităţii până la Iordania, deci inclusiv în Cisiordania, teritoriu ocupat în prezent de Israel şi care ar trebui să facă parte dintr-un eventual stat palestinian.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?