Mai multi cetateni romani au facut publice joi seara adeverintele de vaccinare ce arata ca in tara noastra au fost utilizate vaccinuri din lotul ABV2856 Astra Zeneca interzis astazi in Italia. Atat medicul Valeriu Gheorghita cat si Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, au precizat ca Romania nu a primit doze din acest lot.
UPDATE: România a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia și au fost folosite 77.049 de doze. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca măsură de extremă precauţie, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunțat joi seară Comitetul de coordonare a vaccinării.
În total, în România au ajuns 81.600 de doze din lotul ABV 2856, din care 77.049 au fost administrate, iar 4.257 au fost carantinate.
Publicatia Bizyday a facut publice in seara zilei de joi, 11 martie, o serie de astfel de adeverinte. „In urma transmiterii unei notificarii pe Aplicatia Biziday (la ora 16.54) privind suspendarea vaccinarii in noua state europene, partial sau total, cu vaccinul AstraZeneca, lotul ABV2856, numerosi utilizatori din judetul Timis ne-au transmis poze ale certificatelor lor de vaccinare pe care este mentionat faptul ca au fost vaccinati din acest lot”, arata sursa citata.
Joi, la ora 17, colonelului Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare a spus intr-o interventie telefonica la Antena 3 ca: „Romania nu a primit doze din acest lot. (…) Eu am luat legatura cu reprezentantii companiei AstraZeneca din Romania si chiar la aceasta ora este o intalnire la nivel european pe aceasta tema si imediat ce aceasta intalnire va fi finalizata voi avea si eu toate datele la dispozitie si vom putea analiza daca se poate impune in Romania acest lucru, insa trebuie sa intelegem ca pana in acest moment exista o suspiciune asupra unui lot.”
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat ca lotul respectiv a avut 1,6 milioane de doze, niciuna neajungand in Romania.
„Lotul asupra caruia s-a ridicat aceasta suspiciune si care este in evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite in circa 17 tari europene. As mentiona ca Romania nu a primit doze din acest lot”, a mai declarat Valeriu Gheorghita