spot_img
6.5 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăExterne#GermaniaRegionale/Merkel a primit nota de plata pentru migranti, triumf pentru dreapta anti...

#GermaniaRegionale/Merkel a primit nota de plata pentru migranti, triumf pentru dreapta anti migranti

-

Rezultatul alegerilor regionale nu consitutie o surpriză. Este, într-un fel, nota de plată pentru politica față de refugiați a cancelarei Merkel, transmite Deutsche Welle.

Partidul anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta populistă) și-a făcut intrarea duminică în alte trei parlamente regionale, confirmând statutul său de forță influentă la Berlin și anunțând o perioadă de incertitudine pentru peisajul politic al țării, relatează agenția DPA.

- Advertisement -

Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a pierdut multe voturi în Baden-Württemberg, Renania-Palatinat și Saxonia-Anhaltină. Noul partid populist de dreapta, Alternativa pentru Germania, AfD, a înregistrat rezutate spectaculoase.

Exit poll-urile de la alegerile regionale de duminică au confirmat ceea ce se anticipa de luni de zile — AfD a intrat în parlamentele din trei landuri, stabilindu-se ca o veritabilă putere în estul țării.

- Advertisement -

Partidul dreptei populiste a obținut 14,9% din voturi și 11%, respectiv, în landurile din sud-vest Baden-Württemberg și Renania-Palatinat — mai mult decât dublu față de 5% necesar pentru a intra în parlament — și un scor spectaculos de 24% în landul (stat federal n.r.) din est Saxonia-Anhalt.

„Astăzi… a fost marcată ziua în care AfD a devenit o forță statornică parlamentară în țara noastră”, a declarat Joerg Methuen, principalul candidat AfD în Baden-Württemberg.

Pe fondul nemulțumirii populare față de sosirea a aproximativ 1 milion de migranți în 2015 și insistența cancelarului Angela Merkel de a menține frontierele Germaniei deschise, partidul AfD a ieșit din alegeri cu un sprijin mai mare decât au indicat sondajele, notează DPA.

Partidul a reușit „să canalizeze opoziția extrem de emoțională față de politicile lui Merkel privind refugiații promițând o schimbare” de curs, a declarat institutul pollster Forschungsgruppe Wahlen (FGW) într-un comunicat duminică noapte.

Experții afirmă că rezultatele sunt un cui în sicriu pentru statu-quo-ul politic de lungă durată al Germaniei în care două partide majore — CDU a lui Merkel și social-democrații de centru-stânga — formează coaliții între ele sau cu aliați mai mici strâns aliniați, mai notează agenția germană de presă.

„Alegerile sunt un alt pas important într-un proces subtil și persistent de schimbare structurală în politica germană”, a declarat economistul-șef
la ING Carsten Breski, adăugând că rezultatele pentru AfD marchează „sfârșitul imunității Germaniei la populism”.

Exit-poll-urile de duminică au arătat că 17% din alegătorii AfD în landul sărăcit din est Saxonia-Anhalt au fugit de la CDU a lui Merkel.

Trecerea de la anti-euro la un mesaj anti-imigrație pare să fi stabilit AfD ca forță politică.

Înainte de duminică, AfD ocupa deja locuri în cinci parlamente regionale — Saxonia, Brandenburg și Turingia din fostul Est și în statele-oraș Hamburg și Bremen. Acum Alternative für Deutschland este reprezentată în jumătate din cele 16 state federale ale Germaniei.

Niciun alt partid politic principal nu și-a exprimat dorința de a forma o coaliție cu AfD, dar după cum s-a văzut cu alte partide ale dreptei populiste în alte țări europene precum Italia și Franța, AfD ar putea obține o influență semnificativă în opoziție, adaugă DPA.

La rândul ei, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel a suferit o înfrângere în două landuri, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne.

Conservatorii cancelarului Merkel au fost învinși îndeosebi în fieful lor istoric, Baden-Württemberg (vest), unde ar fi obținut 27,5 % din voturi.

Potrivit exit-poll-urilor, partidul dnei Merkel a fost devansat de ecologiști, ”Verzii”, care ar fi obținut 32,55 % din voturi, după o campanie dominată de preocupările germanilor în legătură cu afluxul de refugiați.

CDU a exclus orice modificare a politicii cancelarului german în legătură cu refugiații.

„Eu nu văd așa ceva”, a declarat secretarul general al CDU Peter Tauber după alegerile ce au avut ca rezultat creșterea sprijinului pentru Alternativa pentru Germania anti-imigrație, adaugă agenția DPA.

CITITI SI: #RegionaleGermania/ Merkel pierde un fief istoric, dreapta antimigranti a obtinut intre 10 si 23%

Iată pe scurt rezultatele:

În Baden-Württemberg, ecologiștii primului ministru Winfried Kretschmann ramân cea mai puternică forță politică. Dar coaliția cu social-democrații nu va mai fi posibilă.

În Renania-Palatinat, social-democrații (SPD) rămân pe primul loc. Dar coaliția cu verzii-ecologiști nu va putea fi continuată.

În Saxonia-Anhaltină, CDU reușește să se mențină pe prima poziție, dar coaliția cu SPD nu va mai fi posibilă.

Rezultatele provizorii

Primul ministru al landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann Primul ministru al landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann

Baden-Württemberg: Verzii ecologiști – 30.5% (+6,3%), CDU – 27% (-12%), AfD 14,9% (+14,9), SPD 12,7% (10,4%), FDP 8,3% (3%), Stânga – Die Linke 3% (+0,2%).

Prim-ministra landului Renania-Palatinat, Maul Dreyer Prim-ministra landului Renania-Palatinat, Maul Dreyer

Renania-Palatinat: SPD – 36,3% (+0,6%), CDU 31,7% (-3,5%), AfD 12,3% (+12,3%), FDP 6,1% (+1,9%), Verzii ecologiști 5,2% (-10,2 %).

Primul ministru al landului Saxonia-Anhaltină, Reiner Haseloff Primul ministru al landului Saxonia-Anhaltină, Reiner Haseloff

Saxonia-Anhaltină: CDU 29,7% (-2,8%), AfD 24% (+24%), Stânga 15,2% (-8%), SPD 10,2% (-11,3%), Verzii ecologiști 5% (-2,1%), FDP 4,9% (+1,1%).

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img