spot_img
23.6 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăExterneGermania va reabilita homosexualii condamnaţi pînă în 1969

Germania va reabilita homosexualii condamnaţi pînă în 1969

-

În Germania se pregăteşte o lege care va reabilita homosexualii condamnaţi în baza articolului 175. Paragraful respectiv a fost abolit în Republica Federală Germania integral, abia în 1994. Articolul în forma sa iniţială, remediat în 1969, prevedea pedepsirea relaţiilor sexuale între persoane de acelaşi sex, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Anunţul privind reabilitarea celor condamnaţi l-a făcut ministrul federal al justiţiei, social-democratul Heiko Maas, în faţa congresului juriştilor germani care s-a desfăşurat la Essen. Într-o cuvîntare ţinută în faţa juriştilor, Maas a spus că statul de drept trebuie să-şi corecteze propriile greşeli. Este insuportabil, a mai spus ministrul, că cei condamnaţi trebuie să trăiască pînă-n ziua de azi cu un cazier, fiind consideraţi condamnaţi penal. Bărbaţii condamnaţi nu au săvîrşit acte infracţionale. Singura lor vină consta în faptul că aveau o altă identitate sexuală, iar din cauza aceasta au fost urmăriţi, supuşi unor măsuri represive şi condamnaţi la pedepse cu închisoare.

Într-o expertiză a Oficiului federal contra discriminării, în care se analizează din punct de vedere al prevederilor Constituţiei problema condamnărilor în baza § 175, se arată că între anii 1945 şi 1969 au fost condamnaţi peste 50.000 de bărbaţi.

În prefaţa expertizei, semnată de şefa Oficiului, Christine Lüders, se reliefează că în urma acestor condamnări au fost distruse nenumărate „parteneriate, existenţe şi biografii”. Existenţa articolului anti-homosexual a contribuit la izolarea socială a unor oameni, la acţiuni de şantaj, a provocat frică, sinucideri şi distrugerea profesională a unor persoane.

În anul 2002, Bundestag-ul (Parlamentul federal) a anulat condamnările pronunţate contra homosexualilor din perioada nazistă. Astfel, cei condomnaţi pînă-n anul 1945 au fost deja reabilitaţi.

Victimele urmăririlor penale de după 1945 nu au fost reabilitate, deşi în 1994 paragraful discriminatoriu 175 a fost integral anulat, sentinţele pronunţate rămînînd în vigoare. În anul 2000, deputaţii Bundestag-ului şi-au exprimat regretul că articolul 175 a continuat să fie în vigoare după 1945. Aceste regrete însă nu au avut consecinţe practice. De aceea, susţine şi ministrul justiţiei, că această „rană deschisă” a statului de drept trebuie urgent „tratată”.

Deputaţi ecologişti pledează acum nu numai pentru o reabilitare juridică a celor condamnaţi, ci şi pentru despăgubirea lor: 3000 de euro plus 1500 pentru fiecare an de închisoare. (Propunerile îi vizează şi pe cei din Germania răsăriteană, unde condamnarea homosexualităţii a fost anulată în 1968, pe cînd în România, articolul 200 din CP, a fost abolit abia în 2001, ceea ce a pus capăt discriminărilor de stat pe motiv de orientare sexuală).

În pofida liberalizării codului penal, homofobia nu a dispărut din Germania. O dovadă pentru această stare de fapt sînt chiar declaraţiile comisarului european pentru econonomia şi societatea digitală, Günther Oettinger. Într-o cuvîntare ţinută în octombrie în faţa unor oameni de afaceri, Oettinger a făcut remarci scandaloase la adresa homosexualilor, ceea ce a stîrnit un val de critici. Între altele, el a susţinut că în Germania ar exista tendinţa de a impune prin presiuni „căsătoria între homosexuali”. În cele din urmă, comisarul a fost nevoit să-şi ceară public scuze pentru cuvintele rostite.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...