spot_img
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizeGermania va pierde anul acesta 49 de miliarde de euro din cauza...

Germania va pierde anul acesta 49 de miliarde de euro din cauza lipsei forței de muncă

-

Economia Germaniei va pierde anul acesta circa 49 de miliarde de euro pe care companiile le-ar putea obţine dacă criză de forţă de muncă specializată nu le-ar afecta producţia, potrivit unui studiu prezentat duminică de Institutul german pentru Cercetare Economică (IW), apropiat patronatelor, relatează agenţiile EFE şi DPA.

În anul 2023 aproximativ 570.000 de posturi erau vacante în companiile germane, în pofida unui nivel record de ocupare a forţei de muncă de circa 45,9 milioane de angajaţi.

- Advertisement -

Întrucât numărul insuficient al lucrătorilor calificaţi va continua să se acutizeze pe măsură ce se fac simţite efectele îmbătrânirii populaţiei şi natalităţii reduse, se estimează că în anul 2027 costul acestei crize a forţei de muncă în economia germană va ajunge la circa 74 de miliarde de euro.

Pentru a inversa această situaţie este necesară înlesnirea imigraţiei lucrătorilor calificaţi, semnalează Institutul german pentru Cercetare Economică (IW), ce susţine iniţiativele în acest sens impulsionate de guvernul cancelarului Olaf Scholz, cum ar fi de exemplu cea referitoare la recunoaşterea calificărilor obţinute în străinătate.

- Advertisement -

Acelaşi institut mai cere măsuri pentru a stimula femeile să lucreze în perioada în care pot beneficia de concediu pentru creşterea copilului, cum ar fi de pildă crearea unor noi facilităţi pentru îngrijirea copiilor, şi de asemenea pentru a stimula persoanele ajunse la vârsta de pensionare să continue să lucreze.AGERPRES/(AS – autor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img