Germania și Franța pregătesc un Parlament european al zonei euro și un FMI la Bruxelles

0
56

Germania va face tot ce îi stă în putinţă pentru a ajuta preşedintele ales al Franţei – Emmanuel Macron să întărească Uniunea Europeană şi uniunea monetară, susţine ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble,în cotidianul italian La Repubblica. Responsabilul german susţine că a avut deja o discuţie cu preşedintele ales Emmanuel Macron pentru a putea crea, cu parlamentarii europeni, un Parlament al zonei euro, transmite RFI.

Puterea lui va putea fi consultativă, explică Wolfgang Schäuble şi asta pentru a determina Mecanismul European pentru Stabilitate să evolueze a explicat ministrul german pentru cotidianul italian:

“Există două căi de a întări zona euro: să schimbăm legislaţia sau să acţionăm cu pragmatism la nivel interguvernamental. Dar, pentru modificarea legislaţiei este nevoie de unanimitate, de o ratificare în Parlamentele naţionale iar în unele ţări chiar de referendum”, a explicat responsabilul german.

Pentru ministrul german, singura soluţie disponibilă în prezent este crearea unui Fond Monetar European. Preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a pledat deja pentru crearea unui fond monetar european care ar înlocui FMI pentru toate viitoarele planuri de salvare a ţărilor euro aflate în dificultate. Schäuble, apostol al bugetelor echilibrate, a cerut în ultima perioadă ca un control al rigorii bugetare pentru zona euro să revină Mecanismului de Stabilitate şi nu Comisiei Europene.

“În Germania ne gândim de multă vreme că uniunea monetară trebuie întărită. Problema este cunoscută: avem o politică monetară comună dar nu există o convergenţă cu politicile economice şi financiare”, comentează ministrul Schäuble. Si adaugă: ”trebuie să realizăm condiţiile propice pentru investiţii. Lucram la acest nivel. Si, suntem pregătiţi pentru o cooperare franco-germană dar suntem deschişi să ne facem planuri şi cu alte ţări’.