spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăArmataGermania nervoasă pe alianța Turcia-Rusia-Iran: "Un summit de război"

Germania nervoasă pe alianța Turcia-Rusia-Iran: „Un summit de război”

-

Critici aspre din partea Berlinului la adresa reuniunii la care iau parte preşedintele Erdogan, Vladimir Putin şi omologul său iranian Rohani. „Practic este un summit de război” declară secretarul de stat Niels Annen, transmite Deutsche Welle.

Putin, Rohani şi Erdogan pun la cale noi strategii privind conflictul sirianPutin, Rohani şi Erdogan pun la cale noi strategii privind conflictul sirian

- Reclama -

Toate cele trei părţi sunt implicate militar în conflictul din Siria. Până acum, însă, întâlnirile celor trei oameni de stat au dezamăgit fiindcă nu au dus la găsirea unei soluţii politice, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Niels Annen (SPD). Înaintea reuniunii celor trei ţări, Annen a afirmat că nu se aşteaptă la găsirea unei soluţii care să ducă la încheierea conflictului sirian.

- Advertisement -

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin şi Hassan Rohani şi-au propus să discute la Ankara despre viitoarele demersuri în Siria. Cu alte cuvinte, în capitala turcă se împarte Siria. Iar cine împarte, parte îşi face! Oficial, printre aspectele analizate în cadrul reuniunii se află situaţia umanitară, eforturile privind o nouă Constituţie pentru ţara afectată de război şi zonele de detensionare în care, în ciuda înţelegerilor încheiate, situaţia se menţine tulbure.

Înaintea întâlnirii la nivel înalt de la Ankara, preşedintele Turciei, Erdogan, mai întâi a avut o întrevedere cu preşedintele iranian căreia i-a urmat o discuţie în particular cu liderul de la Kremlin.

Turcia a achiziţionat sistemul rusesc S400 primind, astfel, critici din partea SUATurcia a achiziţionat sistemul rusesc S400 primind, astfel, critici din partea SUA

- Advertisement -

„Nu există o soluţie militară

Discuţiile s-au concentrat în jurul situaţiei din Siria. „Am căzut de acord că va trebui să intensificăm eforturile în vederea găsirii unei soluţii politice”, a afirmat Erdogan. „Pentru Siria nu există o soluţie militară”, a subliniat, la rândul său, înaintea vizitei la Ankara, preşedintele iranian. Viitorul ţării va putea fi decis numai de către poporul sirian în urma organizării de alegeri libere. În opinia lui Rohani, pentru atingerea acestui obiectiv, toate părţile relevante pentru viitorul Siriei ar trebui antrenate într-un proces diplomatic.

Pe lângă Siria, Erdogan şi Putin au mai discutat şi pe marginea consolidării relaţiilor bilaterale în mai multe domenii, inclusiv în cel al Apărării. Şeful Kremlinului a vorbit despre intenţiile Rusiei de a-i livra Turciei sistemul de apărare anti-rachetă S400 mai repede decât era preconizat. SUA au criticat dur această achiziţie militară a partenerului NATO Turcia.

Procesul Astana a eşuat

În războiul sirian, Rusia şi Turcia se situează pe poziţii diferite. Ankara îi sprijină pe rebeli, Moscova, dar şi Teheranul, sunt de partea preşedintelui Bashar al-Assad. Totuşi, în ultima vreme, Moscova şi Ankara au dat semne evidente de apropiere. „Cooperăm strâns cu Rusia pentru a pune capăt terorismului şi violenţelor în Siria”, a afirmat Erdogan. O colaborare ce se doreşte a fi extinsă şi consolidată „în fiecare zi”, a mai subliniat el.

SUA sunt de părere că procesul Astana a eşuatSUA sunt de părere că procesul Astana a eşuat

Împreună cu Iranul, Turcia şi Rusia au iniţiat în capitala kazahă Astana negocieri în vederea încheierii conflictului sirian. În cadrul procesului de pacificare a ţării au fost stabilite patru zone de detensionare. Printre aceste regiuni se numără şi Ghouta de Est, pe care trupele siriene au cucerit-o parţial, după lupte sângeroase purtate în ultimele săptămâni, cu sprijinul Iranului şi al Rusiei. Referindu-se la situaţia acestei regiuni, în luna februarie a.c., Departamentul de Stat al SUA vorbea despre „eşecul procesului Astana”.

Influenţa celor trei ţări în Siria ar putea creşte în viitorul apropiat în condiţiile în care şeful Casei Albe, Donald Trump, a anunţat încheierea misiunii trupelor americane în Siria.

Secretarul de stat Niels Annen a anunţat un mai puternic angajament al guvernului de la Berlin în favoarea discuţiilor politice care să ducă la încheierea războiului în Siria. Cea de-a doua prioritate ar fi, conform politicianului social-democrat, „situaţia umanitară scandaloasă” din Siria. Annen a sugerat că Naţiunile Unite ar fi cea mai potrivită platformă de discuţii în vederea ameliorării situaţiei în ţara măcinată de război.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img